Energie besparen in de zomer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je verwarming uitschakelen is niet voldoende; zo spaar je ook geld in de zomer met je verwarming!

De tijd van het mooie weer breekt weer aan. Zodra de zon schijnt en het warmer wordt, zetten we onze verwarming uit, om er niet meer aan te denken tot het najaar. Maar wist je dat je ook in de zomer energie kunt besparen, problemen aan de cv-installatie kunt vermijden en de levensduur van de verwarmingsketel opvallend kunt verlengen?

Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 700 euro per jaar besparen.

Combiverwarming of soloverwarming?

Heb je een solo cv-ketel die alleen voor de verwarming van je huis zorgt en niet voor warm water? Dan kan je die in de zomer uitzetten. Dat bespaart energie.

Maar in het voorjaar kan er opeens nog een koelere periode komen. In plaats van de cv-ketel nu al uit te schakelen, kan je beginnen met de kamerthermostaat op een lagere temperatuur in te stellen (zo’n 16 of 17 graden). Mocht het nog even koud worden, dan zet je de thermostaat snel weer hoger en slaat de cv-ketel nog gewoon aan.

Heeft u een combi cv-ketel? Deze zorgt ook voor warm water, dus uitzetten is dan niet handig. Wel kunt u tijdens de warmere maanden de thermostaat die de cv-ketel aanstuurt standaard op 16 of 17 graden zetten.

Zomerstand

Veel mensen laten de kamerthermostaat het hele jaar op dezelfde temperatuur staan of op hetzelfde weekprogramma lopen als in de winterperiode. Zonde, want zo verspilt u onnodig energie. Afhankelijk van het type thermostaat dat je in huis hebt, kan je het programma aanpassen of de zomerstand opzetten.

Onderhoud

Laat de ketel minstens 1 keer per jaar goed nakijken door een specialist. Een slecht onderhouden CV-ketel verbruikt onnodig veel energie. Doe dat in het voorjaar of de zomer wanneer u de ketel niet nodig hebt, moesten er reparaties nodig zijn.

Heb je een cv-ketel van 12 jaar of ouder? Dan is de warmere periode een slim moment om deze te vervangen. Je zit namelijk geen dag in de kou en je kan rustig een overweging maken welke ketel bij je past. Je kan prijzen vergelijken en de ketel in een kalme periode laten installeren. Ook de installateur zal je hiervoor dankbaar zijn.