En je haar... is klaar!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een mooi kapsel, dat vraagt aandacht. Omdat je moeilijk elke dag naar de kapper kan, geeft Fiftytoo graag wat uitleg over verschillende haarproducten. Zodat je je kapsel met verstand van zaken onder handen kan nemen!

Haarlak

Haarlak kan je gebruiken om je kapsel te fixeren. Haarlak wordt evengoed haarspray, fixing spray, finishing spray, ... genoemd. Hoe het ook heet, dit haarproduct zit altijd in een spuitbus: eens goed spuiten en je haar blijft in model. Haarlak spuiten doe je vanop zo’n 15 à 20 cm afstand van je hoofd. Een dun laagje lak is voldoende.

Haarlak bestaat in verschillende soorten en sterktes, naargelang het haartype en wat je ermee wil bereiken. Sommige sprays bevatten alcohol. Als je droog haar hebt, gebruik je best een alcoholvrij exemplaar.

Styling spray

Styling spray is een variant van haarlak. In styling spray zit naast gel ook verstevigingslotion verwerkt. Je kan dit product op nat of droog haar gebruiken.

Er zijn styling sprays die je haar beschermen tegen hitte, de zogenaamde thermal sprays. Die kan je gebruiken voordat je met de stijltang aan de slag gaat.

Mousse

Mousse of schuim is een product voor fijn haar. Het geeft meer volume zonder je haar plakkerig te maken. Je kan het op nat of droog haar gebruiken. Spuit wat mousse in je hand en breng die aan op de haarwortels. Masseer de mousse eventjes in met je vingertoppen. Je krijgt een heel natuurlijke look.

Gel

In gel heb je massa’s varianten, van lichte versteviging tot maximale ‘hold’. Er zijn gel sprays, maar meestal zit gel in een potje of tube.

Gebruik je gel op nat haar, dan krijg je meer volume. Gel beschermt je haar bovendien tegen de warmte van je haardroger. Je kan gel ook op droog haar aanbrengen, om het in model te brengen. Een aanrader voor weerbarstige kapsels! Bij sommige gels hou je nog wat beweging in je haar.

Wax

Wax is ideaal voor kort of krullend haar. Neem wat wax in je handen en wrijf eventjes tot de wax warm aanvoelt. Haal je handen door je haar, maar smeer het niet aan de haarwortels. Daarna kan je je haar in model brengen en eventueel accenten aanbrengen in je kapsel.

Er zijn verschillende types wax. Een matte wax valt bijvoorbeeld minder op dan een glanzende. Ook moulding mud - of molding mud - is een variant van wax, maar het is iets zachter.

Less is more

Vooral al deze stylingproducten geldt dezelfde regel: overdrijf niet! Zo levert een overdaad aan gel of wax al snel een vettig kapsel op. Door teveel product in je haar te doen kan het ook slap, kleverig of zwaar worden, waardoor het echt niet meer in model te krijgen is.

Haarhersteller

Je haar kan er wel eens droog, dof of beschadigd uitzien. Die kans vergroot als je het laat kleuren of permanenten. Laat regelmatig de puntjes bijknippen. Ook een haarhersteller kan helpen. Haarherstellers verbeteren de elasticiteit van je haar en zorgen voor meer glans. Sommige haarherstellers pretenderen ook een preventieve werking: ze voorkomen uitdroging door zon, zeewater en chloor.

Proberen maar!

Heb je problemen met haaruitval? Lees dan het artikel Haaruitval, alopecia, kaalheid, ...