Elk huis heeft meer dan 1000 spinnen!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In de herfst komen ze naar binnen en verwonderen ons hoeveel we er vinden. De Vlaamse spinnenkenner Koen van Keer schreef al in 2001 dat in elk "hygiënisch huis" zeker duizend à tweeduizend spinnen leven.

Duizend tot tweeduizend spinnen?! Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar in ieder huis zitten waarschijnlijk wel een paar honderd spinnen, en vijftienhonderd spinnen in één huis is niet heel vreemd.

Eén spin kan honderden eitjes leggen, als zo’n nest uitkomt zijn er dus even heel veel spinnen in huis. Maar het aantal spinnen fluctueert ook enorm. Al die nieuwe spinnetjes in een nest hebben voedsel nodig en het is mogelijk dat ze elkaar eerst gaan opeten. Na één of twee weken kunnen dan nog maar tien tot twintig spinnen uit zo’n nest over zijn. Misschien ook leuk om weten: de grootste exemplaren zijn doorgaans vrouwtjes.

Honderden spinnen in je huis hebben klinkt vervelend, maar kan het eigenlijk ook kwaad? De meeste spinnen in Vlaamse huizen vormen geen probleem. Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen en veroorzaken ook geen schade. Terwijl ze wel insecten eten die schade veroorzaken, zoals zilvervisjes die boeken beschadigen, of kevers die je tapijt vernielen. Er worden in Vlaanderen wel meer en meer exotische spinnen en insecten gespot.