Biologisch of niet?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bio is in. Het is gezonder voor de mens en beter voor het milieu. Maar wat is nu eigenlijk bio? Wanneer weet je of de producten die je koopt echt biologisch zijn? Misschien laat je je wel vangen door één of andere marketingtruc…

De biologische landbouw kent een Europese wetgeving en een aanvullende Belgische en regionale wetgeving. Deze bepalen de voorwaarden waaraan de biologische productiemethode en de biologische producten moeten beantwoorden. De termen ’biologisch’ en afleidingen als ’bio’ of ’eco’ zijn wettelijk beschermd. Dat wil zeggen dat je producten pas biologisch mag noemen als ze gecertificeerd zijn door een erkende controleorganisatie.

De biologische landbouw stoelt op verschillende principes:
- naleving van de natuurlijke evenwichten en van de biodiversiteit
- een duurzaam beheer van de landbouw
- productie van kwaliteitsproducten, die noch schadelijk zijn voor het milieu, noch voor de menselijke gezondheid, noch voor planten of dieren.

De tijd dat je enkel biologische groenten en fruit kon kopen, is definitief voorbij. Er zijn nu ook biovormen van vlees, vis, yoghurt, gebak, brood, ontbijtgranen, koekjes, bier, koffie, thee, kant-en-klare maaltijden, ...

Biologische groenten, fruit en graangewassen worden zonder chemische meststoffen of pesticiden geteeld en de zaden zijn niet genetisch gewijzigd. Dieren in biologische kweek worden gevoed en opgekweekt in natuurlijke omstandigheden, in vrijheid en in openlucht. Vissen met een biologisch keurmerk zijn vissen uit de aquacultuur die gevoed worden met een mengeling van vismeel en biologische gewassen, en die voldoende plaats hebben om te zwemmen in water van de beste kwaliteit.

Het is verboden kunstmatige geur, kleur- of smaakstoffen toe te voegen, en ook voor bewaarmiddelen zijn er strenge regels.

Sinds 1 juli 2010 is er een nieuw Europees Biolabel. Het gros van de Belgische biologische producten draagt daarnaast ook het biogarantie-logo.

Meer over weten? Surf dan naar Bioforum.