Een week zonder vuilniszak!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Lukt je dat? Zo help jij de afvalberg verminderen!

Iedere dag produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig! Laten we het met z’n allen 1 week proberen!

10 Tips om minder afval te produceren:

1. 1.800 reclamefolders per brievenbus per jaar!En we gooien ze meteen in de vuilbak! Laten we met een NEE-sticker dat alvast vermijden!

2. Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

3. Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Vraag dan toch vrienden en familieleden!

4 In de kringloopwinkel of in de tweedehandswinkels vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.

5 Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buren.

6 Koffie drink je uit je eigen thermosbeker! Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800000 flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled.

7 Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken.

8 Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

Bron: Praktisch over duurzaam