Een tuin? Ja, maar dan wel een biotuin!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

U bent op-en-top bio of u wilt gewoon uw tuin verzorgen op een milieuvriendelijke manier? Hier volgen enkele tips om uw tuin om te toveren tot een productieve, bloeiende en ecologische oase!

Respecteer de biodiversiteit van de bodem

Bodem en plant wisselen voedingsstoffen met elkaar uit. De bodem is meer dan enkel een ‘drager’ voor de plant, het is een plaats die leeft. De organische stoffen, het compost, beschermen en voeden de bodem niet alleen, ze trekken ook fauna en flora aan. Fauna: regenwormen, pissebedden, mijtachtigen... Flora: bacteriën, paddenstoelen, algen…

Opgelet voor de bodem!

Stap niet te dicht bij de groenten zodat de aarde niet samengedrukt wordt. Woel de aarde niet systematisch om: u loopt het risico de structuur te beschadigen door aarde die aan de oppervlakte ligt te mengen met ondergrondse lagen.

Tips voor kleihoudende gronden: 

- Indien de aarde te nat is, werk dan op een houten plank zodat uw gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. 

- Gebruik af en toe een landbouwvork om de grote kluiten aarde te verbrokkelen en de bodem te verlichten.

Hou rekening met de pH-waarde van de bodem

Indien u wilt tuinieren met respect voor de bodem, dan moet u weten welke voedingselementen hij bevat. U moet dus de pH-waarde van de bodem bepalen. De pH-schaal gaat van 1 (zeer zuurhoudend) tot 14 (zeer alkalisch): 
 een zeer zuurhoudende bodem (pH < 5): de voedingsstoffen lossen op in het water 
 een zeer alkalische bodem (pH> 8): houdt de voedingsstoffen tegen De meeste planten gedijen het best in een neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6 en 8. De fruitsoorten verkiezen een pH-waarde van 6 en de groenten een waarde van 6,5-7.

Analyseer de pH-waarde: neem op verschillende plaatsen in uw tuin een bodemstaal op 15 cm diepte. Gebruik hiervoor handschoenen. Daarna hebt u de keuze:
- Ofwel laat u het staal onderzoeken in een laboratorium voor bodemanalyse ;
- Ofwel analyseert u het zelf. De tuincentra of andere gespecialiseerde winkels bieden verschillende pH-meters aan en tal van kits voor de analyse van de pH-waarde.

Breng verscheidenheid aan in uw plantentuin

Een grote diversiteit aan planten verstoort de parasieten en belet hen zich te vermenigvuldigen! Hagen en grachten zijn natuurlijke grenzen die u helpen bij het scheiden en vrijwaren van de verschillende gewassen.

Tips: kies voor inheemse planten. Ze houden beter stand dan planten die uit verre landen komen of die het resultaat zijn van talrijke kruisingen.

Controleer het onkruid...

Onkruid is “heilzaam” als het voeding en schaduw brengt voor kleine wezentjes of op de composthoop, waar het een verrijkende werking heeft. Het is nefast wanneer het andere planten verstikt, de oogsten ontregelt of parasieten aantrekt.

Tip: kies vooral voor natuurlijke technieken om de bodem te reinigen: schoffelen, handmatig wieden, een organische strolaag en wisselbouw.

...en wees gastvrij voor fauna

Rotspartijen, vijvertjes, winterharde planten, hagen, nissen, een stukje niet gemaaid gras... voorzie natuurlijke schuilplaatsen waar dieren beschutting kunnen vinden en zich kunnen voeden. Opgelet! Tuinafval verbranden is verboden want vervuilend voor het milieu.

Zorg voor een goed waterbeheer

Het evenwicht in uw natuurlijke tuin hangt ook af van de manier waarop u het water verdeelt. Zorg voor natuurlijke vochtige zones, poelen of vijvers, opvangsystemen voor regenwater en waterzuivering door het aanleggen van een waterbekken.

Wist u dat... een van de troeven van regenwater is dat het zachter is dan kraantjeswater en dat het niet erg zuurhoudend is: de pH-waarde is vrij laag waardoor het gebruikt kan worden voor alle mogelijke plantensoorten.

Lees ook het artikel “Tuinieren zonder pesticiden? Het kan!”.

Meer weten

Ecologisch tuinieren:
- www.velt.be
- www.durftunierenzonder.be