Een (on)gezouten onderzoek over hartziekten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Dacht je dat veel zout eten je risico op hartziekten verhoogt? Recent onderzoek spreekt dit tegen. Goed nieuws uit de wetenschap, dat willen we allemaal weten!

De Leuvense professor Jan Staessen publiceerde de hartverwarmende studieresultaten in de Journal of the American Medical Association. Een groep van 3.681 gezonde Vlamingen werd acht jaar lang gevolgd. Hun zoutinname werd gemeten door middel van urine-analyses. Minder zout eten bleek niet te helpen tegen hartziekten. De deelnemers die het minste zout aten hadden zelfs meer kans om te sterven aan een hartkwaal dan de mensen met de hoogste zoutopname.

Feit is dat dit onderzoek uitgevoerd is bij mensen met een normale bloeddruk. Andere onderzoeken werden meestal gedaan bij mensen met een hoge bloeddruk of een hoog risico hierop. Wetenschappers gingen er dan maar van uit dat het principe van lage zoutinname ook gold voor gezonde mensen, zonder sluitend wetenschappelijk bewijs daarvoor. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Dat mensen met een hoge bloeddruk baat hebben bij een lagere zoutinname, blijft gelden. Maar mensen met een normale bloeddruk moeten het ’zout op hun patatten’ dus niet laten!