Een moestuin zonder pesticiden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

53% van de Vlamingen gebruikt nu al geen pesticiden meer. Van de 47% die het wel nog doen, is de helft bereid over te stappen op alternatieven. Doe je mee?

De ligging van je moestuin

De allereerste stap om je moestuin zonder pesticiden te kunnen beheren is ervoor zorgen dat je planten het er helemaal naar hun zin hebben. Een forse plant met veel groeikracht zal minder snel ten prooi vallen aan ziekten en plagen. Leg je moestuin voldoende ver van eventuele bomen in de tuin. Bomen verbruiken namelijk heel wat water. Dichtbij een boom is de bodem te droog voor een gezonde moestuin.

Kies zo mogelijk voor een noord-zuid oriëntatie van je teeltrijen, zo krijg je de zon de hele dag overal in de moestuin. De meeste groenten hebben heel wat zon nodig. Tuinen met veel schaduw (van muren of van bomen) zijn niet geschikt voor een moestuin.

Je loopt beter niet op de groentebedden zelf. Als je dat doet, verdicht je de bodem waarin je gaat planten. Niet verdichte bodem is als een spons, de bodem kan veel water opnemen en dat verkleint de kans op een tekort of een teveel aan water. De plantengroei is beter en de kans op aantastingen is klein. Verdichte grond verliest die goede waterhuishouding. Water dringt dan niet goed door en kan de wortels niet bereiken terwijl de stengel van je plant wel af en toe onder water staat doordat er water blijft staan.

Hier vind je wat je kan doen tegen ongewenste dieren zonder pesticiden te gebruiken. Slakken bijvoorbeeld verjaag je zo zonder pesticiden:
- houd de moestuin netjes want slakken schuilen onder tuinafval.
- op droge grond kunnen slakken zich moeilijk verplaatsen. Door veel te hakken droogt het bovenste laagje van de grond uit.
- laat kippen en de eenden in de moestuin los vóór het zaaien. Ze ruimen heel wat slakken op zodat je met een schone lei kan beginnen

Bron: http://www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin/