Een kat in huis?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je hebt besloten om een kat in huis te nemen?

Een leuke beslissing, want katten zorgen voor meer geluk in het leven!

Maar een nieuwe kat kan ook voor uitdagingen zorgen. Om je op deze praktische situaties voor te bereiden hebben wij hieronder 3 tips gezet waar je rekening mee kan houden.

Kattenbakken

De regel is om altijd één kattenbak meer te hebben dan het aantal katten dat je hebt. Bij één kat zou je dus twee kattenbakken nodig hebben. Als je meerdere katten hebt, moeten er in ieder geval meer dan één kattenbak zijn. Zet ze in verschillende kamers om te voorkomen dat een kat de toegang tot de kattenbak blokkeert voor de andere katten. Zet de kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar ze staan.

Katten, kleinkinderen en andere huisdieren

Katten gaan over het algemeen heel erg goed samen met kinderen. Als er een (pasgeboren) baby in huis is, is het belangrijk dat u de kat rustig aan het kind en de nieuwe luchtjes laat wennen. Een kat zal een kind nooit bewust iets aan willen doen, maar er kunnen wel ongelukken gebeuren wanneer hij bijvoorbeeld in de wieg springt en daarbij zijn nagels gebruikt voor het evenwicht. Laat jonge kinderen daarom nooit alleen met een kat. Leer ze tijdens het opvoeden om de kat rustig, van voor naar achter, te aaien zodat de kat niet schrikt van onverwachte bewegingen van het kind.

Katten gaan heel erg goed samen met andere huisdieren, maar let op: een kat houdt er van om te dollen met kleinere huisdieren zoals cavia’s of konijnen. Ook zit het in de natuur van de kat om vogels te vangen, laat een kat daarom nooit alleen met bijvoorbeeld losvliegende parkiet.

Stress verminderen bij een kat die binnenshuis leeft

Steeds meer katten worden uitsluitend binnenshuis gehouden. Er zijn immers veel gevaren voor de kat buiten. Neem alleen ons huidig verkeer al: de kans dat poes aangereden wordt is aanzienlijk.

Heel wat mensen mensen denken dat de kat als klein dier voldoende heeft aan een kleine ruimte. Fout. De grootte van het dier is niet bepalend voor de hoeveelheid ruimte die het nodig heeft. Veel belangrijker is of het dier zijn energie kwijt kan enn daar heeft een kat echt wel wat ruimte voor nodig.

Een kat die haar energie niet kwijt kan, wordt gestresseerd. En stress bij een poes uit zich in slecht gedrag: buiten de kattenbak plassen, behangpapier van de muur krabben, planten slopen, agressiviteit, etc...

Wat ook van belang is in de leefruimte van de kat, is dat er een mogelijkheid bestaat dat ze zich kan terugtrekken van de mensen met wie ze samenwoont. Een plekje waar niemand haar stoort - ook andere huisdieren of de kleinkinderen die op bezoek komen niet - is essentieel voor je poes!