Een huisdier na je 50ste?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Kan ik nog wel een huisdier nemen na mijn vijftigste? Of zestigste? Wat als mij wat overkomt?

Waarom zou een vijftig-of zestigjarige geen hond meer kunnen nemen? Omdat je angst hebt te sterven voor het dier?

Studies tonen aan dat honden de levenskwaliteit van mensen gunstig kunnen beïnvloeden. Daarom worden in rusthuizen steeds meer honden geplaatst, zodat de oudere mensen hun liefde kunnen delen met een trouwe viervoeter. Contact met honden houdt de bejaarden actief, het stimuleert hen en haalt hen uit hun sociaal isolement. Recente studies hebben uitgewezen dat interactie met dieren een positief effect kan hebben op personen met aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.

Vaak worden kleine honden aangeraden als gezelschapsdier voor een bejaarde. Deze honden zijn over het algemeen minder actief dan een grote hond, hebben minder beweging nodig en hebben minder kracht. Ook helpen kleinere honden tegen de eenzaamheid, omdat ze een hoge aaibaarheidsfactor hebben en niets liever willen dan geknuffeld worden.

Opgelet! We mogen echter niet uit het oog verliezen dat ook honden verouderen, minder mobiel worden en uiteindelijk hulp nodig hebben. Dit kan fysiek een te grote uitdaging zijn voor een bejaard persoon, bijvoorbeeld als de hond groot is of te veel weegt.

Ben je bang een dier te nemen omdat je niet weet wat de toekomst brengt? Zoek dan nu reeds een leuke familie voor hem uit, als jij er niet meer bent. Bespreek met een familie uit je eigen familiekring, je buurt of je kennissen wie je hond zou kunnen nemen, en je voelt je meteen een stuk rustiger!