Een heupprothese, denk je erover na?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Met het ouder worden slijten je gewrichten, en dat terwijl de kans op vallen toeneemt. Als je heupen - die het soms zwaar te verduren hebben - te zwaar beschadigd geraken kan een prothese een oplossing bieden.

Wanneer is een heupprothese aangewezen?

Een heupprothese wordt voorgesteld aan mensen die door een beschadigd heupgewricht pijn lijden die moeilijk te dragen is. Ook voor mensen die omwille van hun heupen zo slecht te been zijn dat hun sociale leven afbrokkelt, is een prothese een oplossing.

Soms kunnen breuken (zoals een breuk van de dijbeenhals) aanleiding geven tot het plaatsen van een prothese.

In andere gevallen vormt slijtage de aanleiding voor een prothese. Dat is dan het resultaat van een lang proces. De bekendste boosdoeners zijn artrose en artritis. Bij artrose krijg je te kampen met slijtage van je kraakbeen, veroorzaakt door bijvoorbeeld overbelasting of overgewicht. Artritis is een ontstekingsziekte. Slijtage kan ook nog andere oorzaken hebben.

De operatie

Al is het vervangen van een heup door een kunstheup geen kleine ingreep, toch heeft de medische wereld al veel ervaring met heupprothesen. Neem wel de tijd om alle aspecten goed met je dokter door te praten.

De operatie zelf duurt een uur à anderhalf uur. Zoals bij alle operaties zijn er risico’s op complicaties, maar deze zijn zeldzaam (2% tot 3% van de gevallen).

Hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de omstandigheden, maar over het algemeen kan je na 5 à 8 dagen weer naar huis. Vooraleer terug naar huis te mogen moet de patiënt in staat zijn om een korte afstand met krukken te stappen. Ook trappen op en af lopen moet lukken.

En daarna?

Hoe snel je van een heupoperatie geneest verschilt van persoon tot persoon. Maar na de revalidatie kunnen patiënten normaal wel terug gewoon - of bijna gewoon - door het leven stappen.

Je kan terug gaan sporten, maar denk eraan om niet te overdrijven! Ook autorijden mag je na je operatie weer doen.

Het is wel aangeraden om bepaalde bewegingen en activiteiten te vermijden. Zo ga je beter niet met gekruiste benen zitten. Ook zware voorwerpen dragen is niet aangeraden.