Een gezond en stralend gebit

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een gezond gebit, dat heb je niet vanzelf. Elke dag opnieuw vraagt je mondhygiëne de nodige aandacht.

Een slechte mondhygiëne kan een weerslag hebben op je algemene gezondheid. Bacteriën uit je mond komen in je bloedbaan terecht en richten elders in je lichaam schade aan. Onderschat dus het belang van een goede mondhygiëne niet!

Een dagelijkse routine

Misschien weet je het wel, maar doe je het ook? Twee keer per dag je tanden poetsen gedurende minstens 2 minuten, dat is de basis.

Wist je dat je best onmiddellijk je tanden poetst als je ‘s ochtends opstaat? Alle bacteriën die zich ‘s nachts in je mond hebben genesteld worden dan meteen weggepoetst.

Traditioneel werd tandenpoetsen na de maaltijd aanbevolen, om voedselresten te verwijderen. Dat is géén goed idee. Doordat je eet, vindt er een zuuraanval op je gebit plaats. Na contact met zuren kan het zachte glazuur op je tanden makkelijker worden weggepoetst. Na een maaltijd kan je dus best zo’n half uur wachten met poetsen.

Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen is doeltreffender dan handmatig poetsen. De roterende borstels zorgen voor een goed resultaat. Vooral aan de randen van het tandvlees en de ruimte tussen de tanden is het resultaat vaak beter. Je kiest best voor een oplaadbare tandenborstel.

Of je nu met een gewone of een elektrische tandenborstel poetst, het is nodig om minstens elke 3 maanden je tandenborstel te vervangen. Je tandenborstel wordt namelijk na herhaald gebruik zelf een opslagplaats van bacteriën.

Gaatjes vermijden

Als je je tanden niet goed poetst, komt er tandplak op je tanden, een wit of gelig laagje dat grotendeels uit microben of bacteriën, etensresten en slijm bestaat.

In tandplak zitten bacteriën die suikers kunnen omzetten in zuren. Deze zuren tasten het oppervlak van het tandglazuur aan en later ook het tandbeen.
 Bij veelvuldig gebruik van suiker en een slechte mondhygiëne kan daardoor een gaatje in de glazuurlaag ontstaan. Dat heet cariës. Gaatjes komen vaak voor in de groeven van je kiezen en net boven het tandvlees.

Een gezond voedingspatroon en grondige dagelijkse tandhygiëne zijn de basis in de strijd tegen gaatjes.

Ook belangrijk: ga één of twee keer per jaar op controle bij de tandarts. Die verwijdert de tandplak van je tanden. De meeste tandartsen sturen zelf een herinnering. Handig!

Interdentaal reinigen

Een goede poetsbeurt is pas compleet als je ook tussen de tanden reinigt. Daarvoor kan je floss of tanddraad gebruiken. Met een stukje draad van ongeveer 40 cm strak gespannen tussen de vingers van beide handen ga je heen en weer tussen je tanden. Dat kan een heel werk lijken, maar als je er een gewoonte van maakt hoort het gewoon bij de dagelijkse routine.

Ook tandenstokers zijn heel doeltreffend. Gebruik om je tanden te reinigen een platte tandenstoker die uit hout gemaakt is. Je apotheker heeft ze zeker in voorraad.

Je kan de ruimte tussen je tanden ook met een speciaal klein borsteltje reinigen, een ragertje. Je gebruikt dit als een tandenstoker.

Gezond tandvlees

Bij volwassenen zijn tandvleesaandoeningen de grootste oorzaak van tandverlies. Gezond tandvlees is dan ook van essentieel belang voor de verankering van je tanden.

Is je tandvlees rood en ontstoken, blijf er dan niet mee lopen. In eerste instantie zal je tandarts je poetsinstructies geven, maar indien dit niet voldoende is, verwijst hij je door naar een paradontoloog.

Witte tanden met veneers

Last van verkleurde tanden, spleetjes, gebroken of scheve tanden, ...? Lijken mooie witte tanden niet meer voor jou weggelegd? Niet is minder waar! Veneers kunnen de oplossing zijn voor jou. Veneers zijn dunne porseleinen schildjes die op de voorzijde van je tanden bevestigd worden. Ze worden op maat gemaakt en kunnen zowel kleur, vorm als positie van je tanden corrigeren.

Je kan een gratis simulatie aanvragen op www.glamsmile.com.

Op naar een droomglimlach!