Economisch en ecologisch schoonmaken

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Heb jij ook genoeg van die chemische schoonmaakproducten, het ene nog duurder dan het andere? Fiftytoo vertelt hoe je goedkoper en milieuvriendelijker kan poetsen.

Witte azijn

Witte azijn is het basisbestanddeel van je economische en ecologische schoonmaakbenodigdheden.

Troeven: Ontkalken, desinfecteren, ontgeuren, of zelfs conserveren. Azijn zal de kalkaanslag van je badkamerkraan laten verdwijnen, en het zal je vensters laten schitteren. Het zal zelfs de schimmels in je douche te lijf gaan en de sporen op je vloer laten verdwijnen. Niet gebruiken op op hout en marmer!

Kostprijs: minder dan 1 euro per liter.

Zuiveringszout

Je kan haast niet overdrijven wanneer je de goede eigenschappen van dit wonderproduct beschrijft. Zuiveringszout is ook bekend als natriumbicarbonaat (NaHCO3) of baking soda. Het wordt ook in de keuken gebruikt.

Troeven: Het neutraliseert geurtjes, vermindert kalk, is zeer goed om je werkblad proper te krijgen en… het maakt zelfs je tanden witter (maar dat is een ander verhaal).

Kostprijs: tussen 1,5 en 5 euro voor 500 gram.

Citroen

Citroen is natuurlijk het hoofdbestanddeel van een lekkere zuiderse limonade, maar ook op het gebied van schoonmaken is de citroen breed inzetbaar.

Troeven: Hij ontgeurt je vuilnisbak en ontvet je microgolfoven. En als je tupperware-potjes rood zijn geworden door de bolognaisesaus die erin heeft gezeten (of door een ander kleurend gerecht), dan geeft citroen de potjes hun originele kleur weer terug.

Kostprijs: 1,5 euro voor een kilo

Enkele winnende combinaties

- Citroensap met zuiveringszout: Pers een citroen en meng het sap met zuiveringszout totdat je een pasta krijgt. Deze pasta krijgt de meest hardnekkige schimmels klein.

- Azijn met zuiveringszout: Deze twee producten samen zijn in staat om kleine mirakels te verrichten. Voeg een klein beentje zuiveringszout en azijn samen, en gebruik het om je inox mee te poetsen: het resultaat is gegarandeerd schitterend, letterlijk en figuurlijk. Hetzelfde mengsel, verrijkt met wat kokend zout water, krijgt zonder probleem verkalkte toiletten weer mooi.

Explosieve mengsels

Wees wel een beetje voorzichtig wanneer je meerdere poetsproducten begint te mengen. Sommige combinaties kunnen giftig of zelfs explosief worden!