Dossier Valentijn

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Valentijn komt eraan... Wat heb jij op 14 februari in petto voor je geliefde? Een romantische trip, een diner bij kaarslicht, spetterend vuurwerk, een huiskamer vol rozen?

De oorsprong van Valentijnsdag

Volgens sommige bronnen stamt Valentijnsdag af van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd gevierd ter ere van de vruchtbaarheidsgod Lupercus. Toen het Christendom opkwam in Europa, verbood de kerk dit heidense feest en werd Lupercalia vervangen door Sint-Valentijn.

Tegenwoordig is Valentijn voor de romantische zielen het feest van de verliefden, van de koppeltjes-voor-het-leven. Het is de dag waarop je je nog eens volop in de romantiek kan storten. Voor de sceptici is het niet meer dan een hoogdag voor de commerce, op smaak gebracht voor en door verkopers van wenskaarten, parfums, bloemen en chocolaatjes.

Als jij bij de eerste categorie hoort, vind je hier een handvol ideeën om van deze Valentijnsdag de meest memorabele ooit te maken!

Geschenken voor Valentijnsdag

Het perfecte geschenk voor de liefde van je leven is zowel gesofisticeerd als eenvoudig. Het is persoonlijk en tijdloos, het is mooi, maar ook nuttig. Kortom, het bestaat niet.

Om een teleurstelling (of erger) te vermijden, volstaat het echter om enkele eenvoudige richtlijnen te volgen. Volgende geschenken zijn te vermijden:
- te nuttig: het strijkijzer of de boor. Tenzij je geliefde gepassioneerd is door strijken of doe-het-zelven, zijn deze geschenken verboden.
- niet nuttig genoeg: het decoratief hebbeding dat vooral stof verzamelt, de grappige das, de levensgrote knuffelbeer met een hartje tussen zijn poten. Het is geen cadeau om zo’n geschenk te krijgen!
- geschenken met een boodschap, tenminste als die boodschap niet positief is: boeken als Je oude lijn terug in 6 weken of Leer communiceren - praten helpt.
- overtollige geschenken: het is niet omdat een das vorig jaar erg in de smaak viel, dat je dit jaar het bijpassende sjaaltje moet geven.

Stimulerende recepten

Wat is er romantischer dan een home made candlelight diner? Een gebaar dat je wederhelft des te meer zal waarderen als je ook een beetje ’stout’ kookt...

Laat je inspireren door het Valentijnsmenu van Fiftytoo. Elk recept bevat minstens één ingrediënt dat als afrodisiacum bekend staat. Gember, kaneel, honing, pepers, ...
- Wortelsoep op smaak gebracht met sinaasappel en gember
- Akra’s van kabeljauw
- Kwartels gevuld met gedroogde vruchten
- Tarte tatin van mango met gember

De Valentijnsnacht

Na dat lekkere etentje volgt nog de Valentijnsnacht... Als je de nacht van 14 op 15 februari (en alle andere nachten) ook wilt kruiden, kan je in dit artikel de nodige inspiratie vinden:
- De Kama Sutra voor vijftigplussers