Doorbraak in zoektocht naar medicijn tegen Alzheimer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In de krant De Morgen van 14 juli jl. lazen we dat Ijslandse onderzoekers een genmutatie hebben ontdekt die beschermt tegen Alzheimer. Dit betekent een doorbraak in het onderzoek naar een medicijn tegen de hersenziekte.

De studie, verschenen in het vakblad Nature, staaft voor de eerste keer wat hersenonderzoekers al langer vermoeden: het giftige eiwit bèta-amyloïdede is de grote boosdoener. Wie te veel van die proteïneklompjes aanmaakt, heeft het vroeg of laat zitten en krijgt Alzheimer.

Nu de dader bekend is, is de volgende sprong het ontwikkelen van de juiste medicatie. Iets wat onderzoekers in een stroomversnelling zien geraken. Het is volgens specialisten ook een kwestie van teamwerk. Ze geloven er niet in dat er een professor zal opstaan uit zijn lab en ’Eureka, hier is de Alzheimerpil’ zal roepen.

Toch moeten we oppassen voor te veel euforie tot het moment dat de pil er is én het bewijs dat het naar beneden halen van het giftige eiwit effectief Alzheimer geneest. Maar het ziet er volgens de experts alleszins veelbelovend uit.

Alzheimer voorkomen kan tot dusver nog niet, maar je kan wel op je voedingspatroon letten. Baat het niet, dan schaadt het ook niet!

Bron: De Morgen / Fiftytoo.be