Dit kleinkind is mijn favoriet...

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat grootouders niet van alle kleinkinderen evenveel houden. Durf jij zoiets toegeven?

Heel wat ouders klagen erover in forums; hun (schoon)ouders hebben een favorietje onder de kleinkinderen en de andere kinderen merken dat. Vooral schoonouders worden heftig onder vuur genomen.

Grootouders zouden een favoriet kleinkind steeds kiezen onder de kinderen van hun dochter, niet onder de kinderen van hun zoon. Dat zou veroorzaakt worden door het feit dat zonen eenmaal volwassen minder naar hun familie trekken als een dochter, waardoor ook de band met de kleinkinderen minder is. Van dochters is het bekend dat 6 op 10 dochters eerder hun moeder om raad vragen over kinderopvoeding dan hun schoonmoeder.

Wetenschappelijk bewezen: grootouders hebben favorieten onder kleinkinderen

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bewijst nu dat het juist is dat grootouders favorieten hebben onder de kleinkinderen! Het onderzoek van de Universiteit van santa Barbara bewijst dat grootouders meer liefde voelen voor de kleinkinderen die genetisch op hen lijken.

Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat een oma meer liefde zal voelen voor een dochter van haar zoon (met wie ze 31% van de genen deelt) dan voor de zonen van haar zoon (met wie ze 23% van de genen deelt).

Opvallend in het onderzoek is dat vooral de oma’s een favoriet kleinkind hebben - of in elk geval meer uitgesproken dan de opa’s. Dat zou volgens de onderzoekers veroorzaakt worden door het feit dat vaders (en grootvaders) nooit 100% zeker zijn dat zij de vader van hun kinderen zijn. Grootmoeders zijn dat daarentegen wel.