Dikkedarmkanker

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Dikkedarmkanker of colorectale kanker is de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw (na borstkanker) en de derde bij de man (na longkanker en prostaatkanker). Jaarlijks worden er bij de Belgische mannen 4111 nieuwe diagnoses van darmkanker gesteld, bij Belgische vrouwen 3408 nieuwe diagnoses.

Wat is dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de dikke darm. Een poliep is een kleine zwelling van het slijmvlies in de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms worden ze echter kwaadaardig en groeien uit tot kanker. Waarom iemand poliepen krijgt, is niet geweten. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. Poliepen kunnen wel weggenomen worden. Hoe vroeger dat gebeurt, hoe beter.

Dikkedarmkanker : risicofactoren

De meeste dikkedarmkankers treffen mensen die ogenschijnlijk geen bijzondere risico’s vertonen. Ze vormen het resultaat van talloze interacties tussen nog te onderzoeken onbekende, kankerverwekkende stoffen en genetische factoren die mensen vatbaar maken.

Toch zijn er een aantal factoren die het risico kunnen verhogen:
- Leeftijd: 90% van de patiënten zijn ouder dan 50 jaar.
- Geslacht: Meer mannen dan vrouwen krijgen af te rekenen met darmkanker.
- Voeding: te veel rood vlees en charcuterie verhogen het risico op dikkedarmkanker. Te weinig fruit en groenten eten, is ook erg slecht.
- Medische voorgeschiedenis. Bepaalde genetische ziektes bevorderen de ontwikkeling van deze ziekte. Vrouwen die bijvoorbeeld een eierstok-, baarmoeder- of borstkanker hebben gehad, hebben een groter risico..
- Roken
- Alcohol drinken
- Te weinig lichaamsbeweging
- Obesitas en overgewicht
- Dikkedarmkanker zit in de familie

Een aantal factoren hebben te maken met levensstijl en onze Westerse levensstijl lijkt daarbij de ontwikkeling van deze kanker in de hand te werken. Een gezond dieet met veel fruit en groenten en weinig rood vlees is het best. Dagelijks bewegen en zo weinig mogelijk roken en alcohol drinken, maken het lijstje compleet.

Dikkedarmkanker: symptomen

Darmkankers kunnen gepaard gaan met heel wat verschillende symptomen die echter niet typisch zijn voor deze ziekte. De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze opduiken verschilt naargelang de plaats van het gezwel binnenin de dikke darm. Kankers die zich bevinden aan het uiteinde van de dikke darm (de S-vormige darm en de endeldarm) kunnen gepaard gaan met bloedverlies via de anus, bloedsporen in de ontlasting of op het wc-papier.

Men kan ook een onverklaarbare en aanhoudende verandering van het stoelgangpatroon vaststellen (verstopping, diarree of afwisseling van de twee), valse behoeften of minder grote ontlasting.

Gezwellen hogerop in de dikke darm (de stijgende dikke darm) kunnen langer onopgemerkt blijven. Ze gaan eerder gepaard met vermoeidheid (heeft vaak te maken met bloedarmoede veroorzaakt door chronisch bloedverlies ter hoogte van het gezwel), met onverklaarbaar vermageren of met aanhoudende buikpijn (vaak onder de vorm van onregelmatige krampen).

Geen enkel van deze symptomen wijst automatisch op darmkanker, maar ze rechtvaardigen wel een medisch onderzoek.

Dikkedarmkanker opsporen

- Onderzoek van de stoelgang: bloed in de stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. Dit bloed kan je niet noodzakelijk met het blote oog zien. Daarvoor is een test van een staal van uw stoelgang in het labo nodig.

- Kijkonderzoek: als er bloed in de stoelgang gevonden wordt, dan is een kijkonderzoek (colonoscopie) nodig. Bij een kijkonderzoek onderzoekt de specialist de binnenkant van de dikke darm met een lange, soepele buis. Dit onderzoek gebeurt in het ziekenhuis en kan mogelijk onder verdoving. Hoe sneller je deze kanker opspoort, hoe beter. Aarzel dus niet om bij twijfel je arts te raadplegen.