Diabetes, wat is het en hoe ga je er mee om?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Diabetes is in opmars. Steeds meer mensen moeten ermee leren leven. Fiftytoo vindt het dan ook belangrijk om deze ziekte onder de aandacht te brengen.

Bij deze chronische aandoening produceert het lichaam te weinig insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de bloedsuiker de lichaamscellen binnendringt en daar wordt omgezet in energie. Bij mensen met diabetes wordt suiker uit voeding dus onvoldoende opgenomen in de verschillende cellen. Daardoor ontstaat een verhoging van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie).

Types diabetes

Er bestaan verschillende types diabetes. Bij type 1 maakt de pancreas of alvleesklier weinig of geen insuline aan. Deze vorm ontstaat meestal op jongere leeftijd, vóór 40 jaar. Ongeveer 10% van alle mensen met diabetes hebben type 1.

De symptomen van type 1 kunnen heel plots optreden: vaak plassen, erge dorst en honger, vermoeidheid, plotseling gewichtsverlies, slecht zicht en misselijkheid.

Bij type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. De werking van de insuline is dus niet zoals die zou moeten zijn. Voornaamste oorzaken zijn overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. De ontwikkeling van type 2 diabetes verloopt meestal langzaam. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de mensen met type 2 niet weet dat ze de ziekte hebben. Terwijl het toch belangrijk is om de diagnose snel te stellen zodat je schade kan voorkomen... Let daarom op de volgende symptomen: slecht zicht, ontsteking van de huid, het tandvlees of de urinewegen, slaperigheid, tintelen van handen of voeten, jeuk.

Naast deze twee types bestaat er ook zwangerschapsdiabetes, die ontstaat onder invloed van hormonale veranderingen. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes lopen een grote kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Cijfers

Het aantal volwassenen met diabetes type 2 is sinds 1980 verdubbeld, tot 347 miljoen patiënten wereldwijd. Verwacht wordt dat dit cijfer nog sterk zal stijgen. In België lijden 600.000 mensen aan diabetes type 2. Type 1 komt in ons land bij 60.000 mensen voor.

Wat te doen?

Diabetes is één van de meest frequent voorkomende chronische ziekten van onze samenleving. De ziekte geeft een verhoogd risico op blindheid, nierfalen, hart- en vaakziekten of amputaties. Het is dus belangrijk om je te laten behandelen!

Geen van beide vormen van diabetes is te genezen, maar de geneeskunde probeert de ziekte wel te controleren door het suikergehalte in het bloed, de glycemiewaarden, zo dicht mogelijk bij de normale waarden te brengen.

Mensen met diabetes type 1 hebben meestal insuline-injecties nodig om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bij diabetes type 2 komen geneesmiddelen - insuline en orale medicamenten - op de tweede plaats. Het belangrijkste wat type 2-patiënten moeten doen, is gewicht verliezen, door een aangepast dieet en meer beweging.

Zelfs een beperkt gewichtsverlies zorgt vaak voor een belangrijke verbetering van de suikerspiegel. De Nederlandse obesitasexpert dr. Tommy Visscher verklaart dat een lichte daling van het lichaamsgewicht (niet meer dan 2 of 3 procent) al kan leiden tot aanzienlijke voordelen voor de gezondheid. Soms verdwijnt de aandoening zelfs volledig bij een lager gewicht.

Ook voor diabetes type 1 vormt een aangepaste voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Tegenwoordig zijn meer en meer dokters overtuigd van een dieet ‘op maat’. Er wordt rekening gehouden met de behoeften van de diabeticus, zijn leeftijd, gewicht, lichamelijke activiteit, medicatie, ...

Wat met zoet?

Veel mensen hebben het moeilijk om zoetigheden te laten. Deskundigen stellen dat het verlangen naar zoet niet moet worden onderdrukt, er moet alleen op een verstandige manier mee worden omgegaan. Veel diabetespatiënten gebruiken caloriearme zoetstoffen als vervangmiddel voor suiker. Caloriearme zoetstoffen bieden mensen met diabetes het plezier van de zoete smaak, zonder verhoging van de bloedglucose.

Ook de consumptie van vetten moet worden beperkt want die leveren de meeste energie. Gezond eten en veel bewegen blijft de boodschap!

Lees ook het artikel Alles over zoetstoffen.

Recepten

Meer weten

Meer info via www.diabetes.be