Deze poetsproducten zijn kankerverwekkend!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wanneer jij je huis schoonmaakt, kan je hiermee het niveau van chemicaliën in de lucht vele malen meer verhogen dan in vervuilde stadslucht te wonen, zegt de organisatie WECF (Woman in Europe for a Common Future).

Veel chemicaliën in huishoudelijke schoonmaak- en onderhoudsproducten zijn dezelfde als die van zware schoonmaakmiddelen in de industrie. De wetenschappers vinden het zorgwekkend, dat mensen thuis worden blootgesteld aan een mix van schoonmaakmiddelen - er werd namelijk helemaal niet onderzocht wat de mix aan schoonmaakproducten (en de mix aan chemicaliën) voor gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Deze producten gebruik je dan ook maar beter niet;

1. Schoonmaakproducten voor glas en ramen

Deze producten bevatten vaak ammoniak. Dit irriteert je huid, ogen en luchtwegen. Als het in contact komt met chloor producten zoals bleek komt er chloramine gas vrij wat zelfs dodelijk kan zijn. Ammonia is een irriterende stof, dat schade kan veroorzaken aan de nieren en lever.

2. Badkamer -en toiletreiniger

Kalkaanslag in je badkamer kan hardnekkig zijn en moeilijk schoon te maken. Maar gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met chloor zoals Viakal, Antikal en Cillit Bang met zoutzuur wordt zelfs door badkamer sanitair fabrikanten afgeraden. Sommige producten zijn namelijk zo giftig dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten. Het is niet moeilijk om voor te stellen wat dit met organisch materiaal doet. Veel schoonmaakmiddelen voor het toilet zijn bijtend en vormen giftige gassen zodra ze met water worden vermengd.

3. Anti-bacteriele zepen

Gebruik van ‘desinfecterende’ bacteriedodende zepen en schoonmaakmiddelen zoals Dettol kunnen hebben op het immuunsysteem van kinderen. Je krijgt immers minder (goede) bacteriën binnen, waardoor je immuunsysteem minder sterk wordt; het ’hoeft’ niet meer zo hard te werken.

In ziekenhuizen heeft het gebruik van dit soort zepen er voor gezorgd dat zogenaamde superbacteriën onbestrijdbaar worden. Zelfs antibiotica is daar niet meer tegen opgewassen, met dodelijke slachtoffers als gevolg.

Desinfecterende middelen kunnen ook kankerverwekkende stoffen bevatten en giftige stoffen die schadelijk zijn voor de luchtwegen.

Alternatieven

De reinigingsproducten van Ecover zijn gemaakt op basis van Eco-Surfactants. Deze zorgen voor een nog grondigere schoonmaak, zonder gebruik te maken van schadelijke of giftige ingrediënten. Een ander ecologisch merk voor schoonmaakmiddelen is Method.

bron: Centres for Diseases Control