Depressies in de menopauze kan je vermijden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wist je dat... grootouders die vaak tijd spenderen met hun kleinkinderen minder kans hebben op een depressie?

Het is geen goed nieuws voor senioren die er bewust (of onbewust) voor kozen om geen kinderen te hebben. Want net dan ontbreekt het op latere leeftijd vaak aan een familie met kleine kinderen en die zijn net een belangrijk middel tegen depressies in de menopauze.

Grootmoeders (en ook grootvaders) die zich vaak met hun kleinkinderen bezighouden, hebben volgens de Universiteit van Oxford minder kans op een depressie. De kinderen helpen hen steeds weer nieuwe plannen voor de toekomst te smeden, waardoor ze met andere ogen naar het ouder worden kijken.

Ook voor de kinderen blijkt die tijd met hun grootouders waardevol. Kinderen die veel tijd met hun grootouders doorbrengen, blijken stressbestendiger op school.

De studieresultaten gaan zelfs nog een stap verder; uit Amerikaans onderzoek blijkt dat grootouders die weinig tijd met hun kleinkinderen doorbrengen of er geen hebben, 26% meer kans hebben op levensbedreigende ziekten.

Heb je geen kleinkinderen en vind je dat best jammer? Ga dan op zoek naar vrouwen in je buurt die graag een adoptie-oma voor hun zoon of dochter zouden hebben. Vrouwen die van hun man of uit hun land moesten vluchten, voelen zich vaak alleen en wensen een familie voor zich en de kinderen.

Het Elif Project brengt senioren en kleinkinderen zonder oma of opa samen. Contacteer hen even!