De weldaden van kamille

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Volgens de legende zou Ramses II gebalsemd zijn met essentiële oliën van Romeinse kamille… Fiftytoo overloopt de goede eigenschappen van kamille, om zo weten te komen of die zijn eeuwenoude status van weldoende plant wel verdient.

De slaap

"Een kamillethee en dan naar bed!"

Elke dag worden er wereldwijd meer dan een miljoen tassen kamillethee gedronken. En dat is geen toeval… De plant bevat immers apigenine, een natuurlijke, rustgevende stof. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft trouwens bevestigd dat kamille rustgevend werkt en lichte slapeloosheid kan verhelpen.

De spijsvertering

Ook problemen met de spijsvertering, zoals zure oprispingen, darmkrampen of -spasmen, een opgeblazen gevoel, … kan je te lijf gaan met kamillethee.

Je hebt 1 soeplepel gedroogde kamillebloempjes nodig (of gewoon een zakje kamillethee) en 200 ml kokend water. 5 à 10 minuten laten trekken, en drinken maar!

Een verkoudheid

Pijn in de keel of een kriebelende neus? Kamille is weer daar om je te helpen! Schep 2 koffielepels kamille in een bord kokend water. Ga met je gezicht boven het bord hangen, dek je hoofd af met een handdoek en adem de dampen diep in. Doe dit eenmaal per dag, een tiental minuten lang en je verkoudheid zal het voor bekeken houden.

Huidverzorging

Je kan kamille ook gebruiken als stimulerende lotion: veel natuurlijker dan de industriële varianten. Dit is het recept: laat de kamille vanaf ’s avonds trekken in warm water. Gedurende de nacht koelt het kamillewater af en ’s morgens kan je het gebruiken als verfrissend ochtend-wasje.

Migraine

Tenslotte staat kamille (en meer specifiek de grote kamille) erom bekend dat ze de frequentie en intensiteit van migraine-aanvallen kan verminderen. Er wordt aangeraden om, ter preventie, gedroogde kamillebladen te kauwen, kamillethee te drinken, of zelfs "kamillepillen" in te nemen. Hierover praat je best eens met je apotheker.