De voor- en nadelen van online bankieren

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een online bank is een bank die enkel via internet toegankelijk is. Dat wil zeggen: je doet (bijna) al je verrichtingen met de computer. Meestal zijn er weinig of zelfs geen kantoren of agentschappen. Maar is zo’n bank wel aangepast aan jouw behoeften?

Welke banken?

De bekendste voorbeelden in Vlaanderen zijn Rabobank.be, Fortuneo bank, Deutsche Bank (met enkele kantoren) en Keytrade bank (met één centraal kantoor in Brussel).

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van een zuivere internetbank is dat ze altijd en overal beschikbaar is voor de klant. Je hoeft je niet naar een kantoor te begeven, je moet niet wachten aan het loket en je kan je verrichtingen doen wanneer je zelf wilt.

Daarenboven zijn de tarieven van een online bank meestal lager dan die van een klassieke bank. En de rendementen op je spaargeld dikwijls hoger. De reden is dat een online bank geen kantorennet moet bekostigen. Heel wat bijkomende diensten worden bovendien gratis aangeboden: bankkaart, proton, overschrijvingen, ...

Daarbij bieden deze banken steevast een hulplijn aan voor advies. Die is meestal goed bereikbaar: 5 of 6 dagen per week, dikwijls tot 20 uur of later.

Zijn er ook nadelen?

Het lijkt vanzelfsprekend, maar je hebt natuurlijk een computer, of een tablet-PC en internetverbinding nodig. Je kan niet zomaar even een kantoor binnenstappen... Ook het ontbreken van een "vertrouwd gezicht" aan het loket schrikt sommige mensen af.

Bovendien kan je niet voor alles terecht bij een internetbank waarvoor je naar een "klassieke" bank zou gaan. Internet banken bieden typisch zichtrekeningen, spaarformules en beleggingen aan, maar bijvoorbeeld een bouwkrediet kan je er dikwijls niet krijgen.

Ook het gratis-verhaal moet je af en toe me een korreltje zout nemen. De standaard diensten zijn inderdaad meestal gratis, maar hier zijn soms voorwaarden aan verbonden. Zoals een minimum aantal verrichtingen per jaar, of extra kosten voor het versturen van uittreksels. Dit verschilt erg van bank tot bank, dus je kan dit best even uitzoeken.

Is het veilig?

Online bankieren is over het algemeen erg goed beveiligd. Je zal een kaartlezer of een digipass moeten gebruiken om toegang te krijgen en om je verrichtingen mee te "ondertekenen". Let wel op dat je niet terechtkomt op een site die erg lijkt op die van je bank, maar eigenlijk vals is. Geef bijvoorbeeld nooit de pincode van je bankkaart door. En kijk dubbel uit als je online bank plots informatie vraagt die ze normaal niet vraagt, zoals je kredietkaart nummer.

De banken zelf zijn onderworpen aan dezelfde regels als elke gewone bank. Je geld loopt dus niet meer of minder risico dan bij een klassieke bank.