De vergrijzing van HIV en AIDS

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat tegen 2020 meer dan de helft van de met HIV besmette Amerikanen ouder dan vijftig zal zijn. Zelfs in de ontwikkelingslanden stijgt het aantal mensen dat ouder dan vijftig wordt met HIV.

Dat is best goed nieuws, maar ook een uitdaging. Er is steeds meer bewijs dat mensen die al decennia vechten tegen het virus sneller verouderen. Tijdens de internationale AIDS conferentie vorige maand kwamen verschillende studies aan bod die onderzoeken waarom ziektes die normaal bij ouderen voorkomen zo veel met HIV besmette vijftigers blijken te treffen. Het gaat om ondermeer hart- en vaatziekten en verzwakte beenderen.

Carolyn Massey, die al bijna 20 jaar leeft met HIV getuigt: "Ik ben 54, maar ik voel me ouder. Wanneer ik jonge mensen hoor zeggen dat ze wel zullen blijven leven als ze HIV krijgen, mits de juiste medicatie: dat is gewoon niet de waarheid. Dit is een levenslange ziekte waarmee je elke dag geconfronteerd wordt."

De vergrijzing is ook niet enkel te ’danken’ aan mensen zoals Carolyn die langer overleven met HIV. Ook nieuwe gevallen in de leeftijdsgroep van 50-plussers groeien langzaam maar zeker. Inderdaad: grootouders hebben ook seks en het is een doelgroep die wordt vergeten in alle ’safe-sex’ boodschappen die zijn gericht op tieners en twintigers.

Nu al is één derde van de bijna 1,2 miljoen Amerikanen met HIV ouder dan vijftig. Tegen 2020 zal dat dus de helft zijn. In 2009 maakten 50-plussers 17% uit van de nieuwe HIV-besmettingen. In 2001 was dat nog 13%.

In Zuid-Frankrijk werd trouwens onlangs nog een lovenswaardig initiatief afgevoerd: een enquête over het seksleven bij senioren.

De focus ligt voor de onderzoekers nu bij het onderzoeken van de eerste overlevers die 50, 60 en ouder worden en de gevolgen van HIV voor hun algemene gezondheid. Ze krijgen nu chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes, nierziekten, osteoporose, ... Allemaal ziektes die normaal zijn op latere leeftijd, ware het niet dat studies nu al aantonen dat mensen met HIV een hoger risico lopen op de ziektes en/of er vroeger dan normaal last van krijgen.

Misschien wel het sterkste bewijs: het verband tussen HIV en verhoogd risico op hartafwijkingen. Er zijn namelijk bepaalde AIDS-medicijnen die het risico verhogen. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben nog een andere reden blootgelegd. Ze scanden namelijk de aders van mensen met en zonder HIV en ontdekten dat er bij mensen met HIV meer infecties waren in hun aders, waardoor ze een hoger risico lopen op verstoppingen die hartaanvallen in de hand werken. En dit bij mensen die het virus goed onder controle hadden en die gemiddeld 52 jaar oud waren. Omdat het immuunsysteem van je lichaam vecht tegen het virus, krijg je over heel je lichaam meer kans op ontstekingen, een proces dat stilaan je organen kan aantasten, zelfs mits goede medicatie.

Sommige ouderen met HIV hebben zich verenigd in het online project "The Graying of AIDS." Op die manier delen ze hun ervaringen met elkaar én de rest van de wereld. Een grote stap voorwaarts richting bewustmaking, hoewel er nog veel werk aan de winkel is.

Bron: Huffington Post