De pladijs is vis van het jaar 2011

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De pladijs, ook wel schol genoemd, is verkozen tot vis van het jaar 2011. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing wil met deze verkiezing elk jaar een andere vis onder de aandacht brengen.

In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor onze vissers, en dat terwijl hij maar bij 8 percent van de Belgische gezinnen op tafel komt. Deze lekkere vis verdient dus meer aandacht! Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit amper 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal.

Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en onze vissers mogen dan ook uitzonderlijk veel pladijs opvissen. Hoog tijd dus dat er meer pladijs op het menu komt. Deze vissoort is het hele jaar beschikbaar, maar vanaf juni tot einde oktober is hij culinair op zijn best. Het paaiseizoen is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort te planten en het visvlees wordt steviger van structuur en smakelijker.

Fiftytoo geeft al vast een receptje mee!