De nieuwe opruimtrend

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Marie Kondo verovert met haar opruimtips de wereld. Wat maakt haar opruimtechniek zo beroemd?

Marie Kondo is een Japanse opruimconsultant. Jawel, je leest het goed; ze wordt betaald om bij anderen op te ruimen. Haar boek “The Life-Changing Magic of Tidying Up” belandde onmiddellijk op de New York Best Sellers lijst en zorgde er voor dat ze uitgeroepen werd tot een van de 500 meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Inmiddels heeft ze een viertal boeken geschreven en zijn ze miljoenen keren verkocht, in meer dan 30 landen en in tientallen talen. Nu ze in 2019 haar eigen Netflix-show kreeg, heeft iedereen al wel eens van haar gehoord.

Waarom is het opruimen met Marie Kondo zo spectaculair?

Marie Kondo haar meest belangrijke regel is; geef alles weg wat je niet blij maakt.

Start met opruimen (en niet alles in een keer, maar maak er een routine van) en ga door je huis met bepaalde producten in je hoofd; eerst ruim je alle kleding op, dan juwelen, dan schoonheidsproducten, dan boeken enzoverder. Je ruimt dus niet per kamer op, maar per productlijn.

Maak je kast of lade compleet leeg; dat is je vertrekpunt. Neem alles in je handen en vraag je af; maakt dat mij blij? Is het antwoord ’nee’, dan leg je het op een stapel om weg te geven, of naar het recyclagecentrum te brengen.

Ruim verticaal op!

Marie Kondo is er bovendien van overtuigd dat we moeten ophouden onze kleding in stapeltjes te sorteren. Dat neemt veel te veel plaats in, we zien niet wat we nodig hebben en kleding krekt als er teveel boven op elkaar wordt gelegd. Als we kleding verticaal in de kast leggen, dan zien we meteen wat wat is en kunnen we veel meer in een lade krijgen.

Deze tips, en nog 100-den anderen vind je als je ’Marie Kondo’ op youtube of in google zoekt. Veel plezier met opruimen!