De kerstboom als symbool

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bijna alle Belgische huishoudens zetten in de loop van december hun kerstboom. Voor ons heeft deze boom alles te maken met kerstmis, feestdagen en gezelligheid.

Lang voordat kerstmis zelfs maar bestond, speelden dennenbomen al een belangrijke rol in midwinterfestivals. Deze bomen waren bijzonder omdat ze ook in de winter groen bleven en niet "stierven" zoals andere planten. Ze stonden symbool voor het eeuwigdurende leven en voor het nieuwe leven dat in de lente begint.

De kerstboom heeft dus met de inhoud van het christelijke kerstfeest niets te maken. De katholieke kerk heeft in de loop der jaren wel haar eigen betekenis aan de boom gegeven. De driehoekige vorm van de kerstboom zou de heilige drie-eenheid vertegenwoordigen.

Nog enkele kerstboom-weetjes:
- De kerstboom is een spar. We noemen hem ook wel eens dennenboom. Wist je dat zowel ’spar’ als ’den’ oude Nederlandse woorden zijn voor naaldboom?
- Een spar heeft nooit naalden die ouder zijn dan drie jaar. Hij verliest zijn naalden niet allemaal tegelijk, maar geleidelijk aan.
- Het is een ongeschreven regel dat kerstbomen pas na Sinterklaas gezet mogen worden! En ten laatste met Driekoningen moet de boom weer weg...