De belastingaangifte

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De lente is het seizoen van de kleurenpacht: groene blaadjes, rode, gele, paarse bloemen, blauwe lucht, witte wolkjes (en af en toe een zwart wolkje boven de barbecue)... en een bruine envelop in je bus. De lente is het seizoen van de belastingaangifte.

Het aangifteformulier

Elk jaar valt diezelfde dikke envelop weer in de bus. En zoals elk jaar, moet je de fiscus vertellen welke inkomsten je hebt gehad in het voorbije jaar. Nu, in 2011, geef je dus je inkomsten aan 1 januari 2010 tot 31 december 2010. Je hebt tijd tot 30 juni 2011 om het formulier in te vullen en bij het belastingkantoor te bezorgen. Als je je aangifte elektronisch invult via het internet, krijg je tijd tot 15 juli.

Op papier of online?

Sinds enkele jaren kan je ervoor kiezen om je aangifte elektronisch in te vullen op www.taxonweb.be. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van zo’n online aangifte?

- Je aangifteformulier is vooraf ingevuld. Tenminste, die gegevens waarover de adminstratie reeds beschikt, zijn al in het juiste vakje geplaatst (bijvoorbeeld de gegevens van je loonfiches).
- Het is niet nodig om je aangifte op de post te doen, en je moet ook geen bijlagen meesturen. Je moet die wel kunnen tonen wanneer je een controle zou krijgen.
- Het online programma heeft een help-functie die je bij elke stap uitleg geeft. En als je een code verkeerd zou invullen, krijg je een waarschuwing.
- Wanneer je aangifte volledig is ingevuld, ken je onmiddellijk het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan de fiscus, of dat je zal terugkrijgen.
- Je hebt meer tijd: via Tax-on-web heb je tot 15 juli, terwijl de papieren versie van je aangifte al op 30 juni moet binnenzijn. En de verwerking door de fiscus zal vlugger klaar zijn.

Hulp nodig?

Als je moeilijk je weg vindt, of als je twijfelt over delen van je aangifte, kan je in heel België terecht bij specialisten van de overheid die op je vragen antwoorden, en die helpen met het invullen van je aangifte.

Je kan deze specialisten vinden in de lokale belastingkantoren, op speciaal georganiseerde gemeentelijke zitdagen, ze rijden zelfs rond in de fiscobus, en ze zitten op je te wachten in een aantal shoppingcentra...

Vereenvoudigde aangifte

Zoals je eerder al kon lezen bij Fiftytoo, wordt het invullen van de aangifte een pak eenvoudiger voor heel wat mensen. Zo’n 725.000 Belgen zullen van de administratie een volledig ingevuld voorstel van aangifte ontvangen. Dat voorstel bevat meteen het te betalen of terug te trekken saldo. Ben je akkoord met het voorstel, dan hoef je niets te doen. Als je niet akkoord bent, moet je dit melden aan de fiscus, en uitleggen welke elementen van je aangifte moeten worden aangepast.

Niets vergeten?

Enkele vragen die je je zeker moet stellen bij het invullen van je belastingsformulier:
- Had je in (in 2010) studenten ten laste?
- Had je een groene lening?
- Heb je energiebesparende uitgaven gedaan?
- Heb je dienstencheques gebruikt in 2010?
- Kreeg je een vergoeding voor je autokosten van woon-werkverkeer?
- Heb je giften gedaan?
- ...

Voor meer tips, lees ook het artikel Hoe betaalt u volledig legaal minder belastingen?