De Noordkaap, het einde van Europa

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Noordkaap. Wie van reizen houdt, is er misschien al geweest. Ofwel staat Noorwegen inclusief Noordkaap nog met stip aangeduid als toekomstige bestemming.

De Noordkaap wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste punt van Europa. Deze kaap ligt op het eiland Magerøya, bij Honningsvåg. Vanaf het vasteland kan je het eiland via een tunnel bereiken. De Noordkaaptunnel is wel 6870 meter lang.

Eigenlijk is de Noordkaap - in het Noors Nordkapp - helemaal niet het noordelijkste punt van Europa. Officieel is het nabijgelegen punt Knivskjellodden het meeste noordelijke punt, maar dat ontneemt de Noordkaap niets van zijn roem. En als je echt de puntjes op de i wilt zetten: de eilandengroep Frans Jozefland - op zo’n 600 km van de Noordkaap - hoort ook tot Europa en ligt nog noordelijker...

Monument

De Noordkaap is één van de meest bekende plaatsen in Noorwegen. Een echte toeristische trekpleister. Deze 307 meter hoge klif ligt aan de Barentszzee. Op het uitkijkpunt staat de Globe: een kunstig vervaardigde open wereldbol. Als de zon erop schijnt, speelt zich een boeiend tafereel van lijnen en schaduwen af. In 1989 kwam er nog een monument bij, dat van de ‘Kinderen van de Wereld’, ontworpen door zeven kinderen uit zeven hoeken van de wereld.

Over licht en donker

Het noorderlicht is voor velen een reden om naar de Noordkaap te trekken. In de winter is het mystieke noorderlicht - ook poollicht genoemd - vaak goed te zien. Het lijkt net vuurwerk. De lucht wordt gekleurd met prachtige strepen en bewegende figuren. Om zoveel mogelijk van het lichtspektakel te zien vermijd je best de avonden met volle maan. Ook als het hevig sneeuwt blijf je op je honger zitten.

Dan is er nog de middernachtzon in Noorwegen. Aan de Noordkaap schijnt de middernachtzon van half mei tot eind juli. Een periode waarin het niet donker wordt. Omgekeerd is het in de winter ook meer dan twee maanden permanent nacht.

Ga je tijdens de zomermaanden naar de Noordkaap, dan wil dat niet zeggen dat je de middernachtzon ook gegarandeerd te zien krijgt. Slechts een deel van de bezoekers krijgt de de bloedrode nachtzon te zien. Spijtig voor wie ze niet te zien krijgt, want met de middernachtzon wordt het unieke uitzicht vanop de Noordkaap alleen nog maar indrukwekkender.

De Noordkaap bezoeken

Je kan met eigen vervoer van Honningsvåg naar de Noordkaap rijden, maar je moet een aantal tunnels door waaronder ook een toltunnel. Je kan ook een toeristenbus nemen. Tijdens de winterperiode leggen de plaatselijke toeristenbussen onder begeleiding van sneeuwruimers het laatste gedeelte van de weg naar de Noordkaap af.

In de zomermaanden kan het tegen middernacht erg druk zijn op het Noordkaapplateau. Onder de vele bezoekers zal je zeker ook heel wat ‘motards’ terugvinden: de trip naar de Noordkaap is een droomreis voor veel motorrijders.

Niet alleen de zee en de lucht zullen je imponeren. Bezoek je de Noordkaap, let dan zeker ook op de vele soorten bijzondere vogels.

Voor wie van geschiedenis houdt

Het was de Engelse zeevaarder Richard Chancellor die de kaap haar naam gaf. Hij maakte deel uit van een expeditie, die in 1553 op zoek ging naar de Noordoostelijke Doorvaart naar Indië. Zijn schip de Edward Bonaventure verloor de andere twee schepen van de vloot uit het oog en vaarde alleen verder. Bij het zien van deze leisteenrots dacht hij dat hij er was...