De Griekse eilanden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Griekse economie doet het niet goed, maar Griekenland blijft natuurlijk een prachtig land. Dus laat je niet afschrikken door de Griekse crisis ontdek dit wondermooie stukje Europa. Toerisme is trouwens een belangrijke bron van inkomsten voor de Grieken...

Alleen al op de Griekse eilanden vind je een overvloed aan vakantiebestemmingen. Spontaan denk je waarschijnlijk aan Rhodos of Kreta, maar wist je dat er zo’n 3000 Griekse eilanden zijn? Tel je de rotseilandjes mee, dan ligt dat aantal nog een stuk hoger. Van al die eilanden zijn er 140 bewoond.

Natuur en cultuur

Niet alleen het licht en de zon maken de Griekse eilanden zo uniek. Ook de prachtige kusten met witte strandjes en blauwe zee spreken veel reizigers aan.

Naast al dit natuurschoon is er ook aan cultuur geen gebrek. Traditionele dorpen kijken vanuit de hoogte uit over de zee. De inwoners zijn eenvoudig en gastvrij. De Griekse eilanden zijn ook bekend om hun prachtige kerkjes, burchten en kloosters.

Eilandengroepen

Alle eilanden zijn mooi, maar elk eiland is anders. Ze hebben elk hun eigen charme en eigen geschiedenis.

De eilanden zijn onderverdeeld in eilandengroepen.

- Er is de regio Kreta, die gevormd wordt door Kreta en enkele kleine omliggende eilandjes.
- De Saronische eilanden liggen dicht bij het Griekse vasteland en vormen voor veel Grieken de ideale dag- of weekenduitstap.
- Op de Cycladen vind je krijtwitte dorpjes die tegen de kale rotsen aanliggen. Tot deze eilandengroep behoren onder andere Mykonos en Santorini.
- Ten oosten van de Cycladen ligt de Dodekanasos, met onder meer Rhodos en Kos.
- Je hebt de eilanden in de noordelijke Egeïsche Zee en die in de oostelijke Egeïsche zee. Lesbos is één van deze eilanden. Het ligt dichter bij de Turkije dan bij het Griekse vasteland.
- De Sporaden liggen dan weer dichter bij het Griekse vasteland. Deze eilanden hebben een weelderige groene kleur. Vlak bij de Sporaden vind je ook Evia, dat na Kreta het grootste Griekse eiland is. Evia is in België redelijk onbekend, maar voor de Grieken zelf is het een populaire vakantiebestemming.
- De Ionische eilanden liggen aan de westkant van Griekenland. Corfu en Zakynthos zijn de bekendste eilanden van deze groep.

Nu nog kunnen kiezen...