De 5 meest gestelde vragen over cruises

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Op cruise gaan is waanzinnig populair geworden bij de vijftigplusser. Of heb jij nog vragen?

Kunnen wij vertrekken vanuit eigen land?

Het aantal cruises dat vertrekt vanuit België is heel erg beperkt. Van alle grote rederijen is MSC Cruises één van de enige die enkele afvaarten aanbiedt vanuit Zeebrugge. In september 2017 verzorgt de MSC Preziosa vanuit Zeebrugge een aantal afvaarten met bestemmingen in West-Europa. In de toekomst zal er waarschijnlijk een groter aantal cruises vertrekken vanaf Zeebrugge. Momenteel bouwt men namelijk een nieuwe cruiseterminal in de haven van Zeebrugge.

Dat je ook een cruise vanuit Nederland kunt boeken, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Nederland en water zijn door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest en dat is tegenwoordig niet anders.

Zijn cruises duur?

Er zijn schepen in uiteenlopende klassen. Costa Cruises en MSC Cruises mikken op het all-in publiek. Wie 1.000 euro per passagier wil spenderen, komt in aanmerking voor een cruise. Bij vroegboekingen, promo’s en lastminutes vind je cruises onder 1.000 euro. Soms reizen kinderen tot 16 of 18 jaar gratis en betaal je voor hen alleen de havengelden. Buitenlandse en overzeese aanbieders integreren niet altijd havengelden en toeslagen in de prijs. Wat aanlokkelijk lijkt, kan duur uitdraaien, omdat je moet bijbetalen.

Welk schip kiezen?

Grote schepen kunnen niet in alle havens aanleggen. Ze brengen je (tegen betaling) met kleine bootjes aan wal. Een Hurtigruten-zeereis laat je Noorwegen intensiever beleven dan een cruise, omdat je in tal van kleinere havens komt.

Welke kajuit kiezen?

Binnenkajuiten hebben geen raam, hoewel bij de nieuwste schepen uitzicht op de binnenboulevard of patio wel kan. Buitenhutten hebben steeds vaker een privébalkon. Gezinsvriendelijke rederijen stellen familiehutten voor. Duurdere panoramahutten vind je voor- of achteraan. Hoe hoger het dek, hoe luxueuzer de kajuit, maar ook hoe sterker je het wiegen van het schip ervaart. Omdat schepen enorm zijn geëvolueerd, kies je beter een goedkopere hut in een recent vijfsterrenschip dan een dure hut op een oud schip.

Moet ik een smoking hebben?

De ’dresscode’ wisselt per rederij. Kostuum en avondkledij hebben veelal plaatsgemaakt voor stadskledij. Formele avonden in smoking worden vermeld of er zijn alternatieven. Meestal kan je overdag in short rondlopen, maar ’s avonds in jeans en T-shirt het restaurant binnenstappen, is ’not done’.