"Dankzij het vrijwilligerswerk ontmoet ik veel mensen"

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Monique is de oudste bij de ADPM (Action développement parrainages mondiaux). Tot haar zeventigste had ze haar eigen handelszaak. Toen ze eindelijk met pensioen ging, was ze echter niet van plan helemaal niets meer te doen, wel integendeel: ze heeft zich bij verschillende vzw’s als vrijwilligster aangeboden.

70 jaar en beschikbaar

“Ik heb een erg actief, ondernemend en boeiend leven gehad. Ik kon me niet inbeelden dat ik niets meer zou doen,” steekt Monique van wal. Monique was dus beschikbaar en ging op zoek naar mensen voor wie ze kon zorgen. Ze engageert zich voor de ADPM. “Ik kende die organisatie al 28 jaar door de deelname aan de jaarlijkse rommelmarkt tijdens het eerste weekend van oktober”.

De ADPM is een vzw die uit een vereniging voor vluchtelingenhulp gegroeid is. Ze volgt de Wereldsteunprogramma’s die door pater Dominique Pire opgericht werden en voegt er professionele vormingsprojecten aan toe voor kinderen die op de vlucht zijn in ontwikkelingslanden. “Deze activiteit is toegankelijk voor iedereen die wil en kan helpen”, legt de verantwoordelijke van het comité in Namen uit.

Terug naar het zakendoen!

De onderneemster op rust doet tijdens haar werk voor de ADPM deels hetzelfde als tijdens haar loopbaan. Ze moet namelijk de voorwerpen die door gulle schenkers aan de ADPM geschonken werden, sorteren, herstellen en labelen. Daarna is het haar taak om die voorwerpen opnieuw te verkopen.

“Deze activiteit kan door iedereen gedaan worden en schenkt je veel persoonlijke voldoening. Je voelt je tenminste nog nuttig”. Monique vermeldt ook dat ze in een team werkt. “We zijn een hechte groep. Op menselijk vlak is het heel aangenaam: we ontmoeten regelmatig nieuwe mensen, van verschillende afkomst en alle mogelijke leeftijden. Momenteel ben ik met m’n 71 jaar de oudste van de groep. Vroeger waren er nog een paar oudere mensen maar zij hebben onderweg moeten afhaken omdat ze het rustiger aan moesten doen.”

Voor het plezier

De comitéverantwoordelijke uit Namen vertelt een anekdote: “In ons antiekwinkeltje kwam ooit een dame die op zoek was naar... een hondje dat haar gezelschap kon houden. We konden haar overtuigen dat gezien haar (gevorderde) leeftijd en het feit dat ze op de zoveelste verdieping van een flatgebouw zonder lift woonde, een hond niet echt praktisch zou zijn. De kosten voor het eten, de dierenarts, enz. zouden ook nog op haar budget wegen. We hebben er haar dus van overtuigd een pluchen hond te kopen, bij ons natuurlijk. En aangezien ze nooit teruggekomen is om te klagen, veronderstellen we dat ze een gelukkig leven leidt in het gezelschap van haar pluchen Bobby...”

Monique verzekert ons dat alles leuk is. Ik doe ook nog andere soorten vrijwilligerswerk, in heel andere sectoren maar dit is veruit het werk dat ik het liefste doe. Ik hoop dat u het zelf ook eens probeert en wens u alle succes toe.”