DNA-spray schrikt dieven af

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De synthetische DNA-spray is een antidiefstalsysteem waarbij kostbare voorwerpen met een onzichtbare vloeistof worden gemerkt.

Hoe werkt de spray?

Met de synthetische DNA-spray (SDNA) kan je kostbare voorwerpen merken. Je brengt een onzichtbare vloeistof aan, een soort ‘synthetisch’ DNA. Zo markeer je je spullen met een unieke code.

Met UV-licht is de markering op te sporen, en daarna kan je de code met een loep aflezen. Omdat de code uniek is en op naam geregistreerd staat, kan de politie achterhalen van wie de gemarkeerde voorwerpen zijn.

Proefproject in Dendermonde

In de Dendermondse wijk Sint-Gillis heeft een testproject gelopen. Duizenden inwoners kochten én gebruikten de SDNA-spray. In de wijk en op elk beveiligd huis werden affiches gehangen om dieven voor het nieuwe systeem te waarschuwen. En de politie patrouilleerde met een UV-licht om auto’s te controleren.

Op anderhalf jaar tijd is het aantal inbraken er met 70 procent gedaald. De synthetische DNA-spray schrikt inbrekers dus wel degelijk af.

Een nadelig effect was dat de inbraken verschoven naar andere delen van de stad. Het systeem vraagt dus om uitbreiding.

Ook in andere Vlaamse steden lopen er proefprojecten. De SDNA-spray komt uit Nederland. Daar is het product al meer verspreid.

DNA-douche

De fabrikant maakte ook een variant op deze spray, namelijk de DNA-douche. Daarmee worden niet de waardevolle voorwerpen gemarkeerd, maar de dief zelf!

Die DNA-douche is vooral voor winkeliers interessant. De douche boven de buitendeur wordt door de winkelier via een alarmknop bediend. Hij besproeit de overvaller met DNA-materiaal dat dagenlang via UV-licht zichtbaar blijft. Politiewagens die uitgerust zijn met een speciale UV-lamp kunnen zo vluchtende overvallers laten ‘oplichten’ in een mensenmassa.