Constipatie? Enkele tips

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

10 tot 20 procent van alle Belgen hebben last van constipatie. Wat zijn de oorzaken van dit ongemak? Hoe behandel je het? Bestaat er een tovermiddeltje? We proberen een betere kijk te krijgen op deze meestal onschuldige, maar erg vervelende kwaal…

Wie heeft er last van constipatie?

Iedereen kan af en toe last krijgen van constipatie: man, vrouw, jong en oud… We kunnen er allemaal mee geconfronteerd worden. Nochtans hebben vrouwen er frequenter last van dan mannen. En het risico stijgt eveneens met de leeftijd.

In de meeste gevallen is constipatie een goedaardig probleem dat je kan oplossen door je manier van leven aan te passen. Ben je op reis geconstipeerd, dan volstaat het meestel al om terug thuis te komen om je normale transit terug te krijgen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is constipatie een symptoom van een ernstigere aandoening.

Weet ook dat bepaalde geneesmiddelen de darmtransit kunnen vertragen en op die manier tijdelijk constipatie kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn antidepressiva, morfine, codeïne, antacida, ijzersupplementen, anticonvulsiva, …

Eerste advies: voeding

Voor alles is het belangrijk om (weer) op regelmatige tijdstippen te leren eten. Daarbij eet je beter 5 of 6 lichte maaltijden per dag dan 3 feestmaaltijden. Weet wat je eet, en neem de tijd om goed te kauwen. Zo geniet je trouwens sowieso meer van je maaltijd.

Wat moet je eten als je geconstipeerd bent? De algemene (en algemeen bekende) regel zegt: voedingswaren rijk aan vezels bevorderen de darmtransit.

Stort je dus op fruit en groenten, het liefst gekookt, want dan verteer je ze gemakkelijker. Aanraders zijn spinazie, tomaten, boontjes, druiven, vijgen, frambozen en (al dan niet gedroogde) pruimen. Vergeet ook geen havermout en volkoren te eten. Maar hou je ver van alles wat vet is.

Naast het juiste eten, mag je niet vergeten om veel te drinken: water, allerlei fruitsappen, soep, … Maar doe het kalm aan met koffie en thee.

Tweede advies: sport

Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de interne transit. Maak er dus een gewoonte van om 30 minuten per dag te sporten of oefeningen te doen.

Kies bij voorkeur oefeningen die de buikspieren laten werken: die hebben het beste effect.

Derde advies: middeltjes uit grootmoeders tijd

- Eet ’s morgens een soeplepel plantaardige olie op je nuchtere maag en doe ’s avonds hetzelfde voor je gaat slapen. De olie ‘smeert’ je darmen…
- Drink elke ochtend een groot glas fris water.
- Drink elke ochtend een glas citroensap, aangelengd met water. Of een glas pruimensap.
- Snoep elke dag enkele teentjes look. Look heeft effectief een laxerende werking. En kauw daarna op een paar koffiebonen (dat zal helpen om de lookgeur te neutraliseren).
- Eet peperkoek.
- Eet zemelen. Je kan zemelenbrood kiezen, of zemelen in je yoghurt doen.

Chronische constipatie

Als je constipatie blijft duren, als ze verergert of als er bijkomende symptomen zijn, raadpleeg dan je arts. Hoewel constipatie meestal een tijdelijk en onschuldig probleem is, kan het soms het gevolg zijn van een andere kwaal.

Je dokter zal, indien nodig, bijkomend onderzoek aanvragen.