Composteer thuis!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Compost is ideaal bij het biologisch tuinieren: het voedt de bodem met organische stoffen en op een milieuvriendelijke manier. Het is afkomstig van huishoudelijk afval… kortom, een slimme manier van recycleren!

Een natuurlijke en doeltreffende meststof

Biotuiniers focussen vooral op de samenstelling van de bodem. Hun doel is de bodem te verrijken. De organische stoffen in het compost activeren de ondergrondse fauna, die deze stoffen afbreekt. Dit natuurlijke proces verbetert de structuur van de bodem en maakt voedende elementen vrij.

Gebruik van een strobed

Het strobed zorgt ervoor dat de bodem vochtig blijft en verbetert ook de bodemstructuur. Bij lichte aarde zorgt het strobed voor vastheid. Zwaardere aarde wordt lichter gemaakt.

Het resultaat is een vruchtbaardere grond waarin de nieuwe stekken makkelijker doordringen. Bovendien is de aarde beter beschermd tegen plotse temperatuurschommelingen en tegen onkruid. Een gunstige omgeving voor de vijanden van schadelijke stoffen.

Spreid het compost uit in de bovenste lagen van de bodem, de zogenaamde bebouwbare laag, die ongeveer vijftien centimeter diep is.

Goed compost

Compost kan meer of minder vruchtbaar zijn, veel of weinig organische stoffen bevatten. Het komt er dus op aan het juiste compost te kiezen in functie van uw planten en van het seizoen.

In de lente en de zomer gebruikt u zeer vruchtbare meststoffen. In de winter moet u de bodem beschermen en spreidt u een dikke laag van stro en schors of van dode blaadjes uit over de bodem.

Compost in uw tuin

Tuincompost is samengesteld uit plantaardige en dierlijke afvalstoffen en is een geschikte, zeer vruchtbare meststof.

Om uw eigen composthoop te maken, hebt u vier panelen nodig voor de wanden. Gebruik bij voorkeur waterdichte wanden, met kleine verluchtingsgaten.

In welke hoek van uw tuin plaatst u uw composthoop? Kies een plaatsje achterin de tuin, op de grond en beschut tegen tocht. Het maakt niet uit of het compost in de schaduw of in de zon ligt. Zorg dat er naast de composthoop voldoende ruimte is om het compost om te woelen, de hoop te legen…

Dé basisregel bij compostering is het evenwicht tussen de stikstofhoudende (groene) en de koolstofhoudende (bruine) stoffen.

1. De groene, zachte en vochtige stoffen. Bijv.: snoeiafval, het loof van groenten, fruitschillen… Ze bevatten stikstof, dat de groene delen van de planten voedt en voor hun groei zorgt. Ze breken snel af.

2. De bruine, harde en droge stoffen. Bijv.: dode bladeren, takken, stro, huishoudpapier, kranten… Met andere woorden alles wat niet eetbaar is en traag afbreekt. Deze stoffen zijn rijk aan koolstof.

Vermijd volgende stoffen in uw compost: olie, vet, vlees en vis… want deze kunnen kleine knaagdieren aantrekken!
 Behandelde materialen, zoals gebinthout. Tip: verbrijzel eierschalen, want deze breken zeer traag af.

Geduld! Ervaring zal u leren wat het juiste evenwicht is tussen stikstof en koolstof zodat u zeker bent van de juiste samenstelling van uw composthoop. 


Een te natte composthoop? Voeg droog afval toe. 
 Een te droge hoop? Voeg groene stoffen toe of begiet de composthoop lichtjes met een gietertje.

Tip: leg een voorraad drogen materialen aan! Uw composthoop heeft droge stoffen nodig, maar het is zomer en die worden zeldzaam in de natuur… Leg een voorraad aan tijdens de koude seizoenen zodat u niet zonder valt!

Hoeveel tijd? Dat hangt af van de stoffen waaruit uw composthoop bestaat. Bij een goede mengeling, hebt u na 6 maanden compost. Het compost ontstaat eerst onderaan de hoop. Een kubieke meter compost vergt maximum een uur werk per jaar.

Gebruik uw compost:
 leg een zeil open naast uw composthoop en leg er het niet-gecomposteerde deel op, d.w.z. de bovenste laag van de hoop. Ga tot aan het gecomposteerde deel en doe het in een kruiwagen. Plaats vervolgens het niet-gecomposteerde deel opnieuw in de composthoop. 
 Spreid uw compost uit: u hebt 2 kruiwagens (100 liter) nodig om een stuk grond van 5m² te bemesten met een laag van 1 cm dik.

Compost in uw huis

Kent u vermi- of wormencompost? U gooit vrij vochtig keukenafval in een bak. Dat afval wordt vervolgens geurloos afgebroken door wormen. Het extract dat hieruit ontstaat, is een vloeibare meststof die u kunt gebruiken voor uw kamerplanten. Er zijn zeer goede vermicompostbakken beschikbaar in de handel.

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van Vincent Gobbe (Nature et Progrès).

Meer weten

- Ecologisch tuinieren, www.velt.be
- Tuinplanten combineren, F. van Eeghen-Elias, C. Koning, Uitgeverij Terra
- Het grote boek voor de kleine tuin, John Brookes, Uitgeverij Terra
- Composteren en kringlooptuinieren, Ivo Pauwels, VLACO Uitgeverij Lannoo