Citytrip naar zuiders Málaga

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In het uiterste zuiden van Spanje ligt Málaga, een typisch Andalusische havenstad aan de Costa del Sol. Hier schijnt altijd de zon, wat dit ook een ideale citytrip maakt voor in de koudere maanden. Wie in Málaga in een klein stadje denkt terecht te komen, vergist zich. De stad telt 700.000 inwoners. Er is dan ook heel wat te zien en te beleven. Het gezellige stadscentrum ademt een rijke en boeiende geschiedenis uit, en in tegenstelling tot vele andere toeristische badplaatsen heeft Málaga zijn authentieke Spaanse charme weten te behouden.

Goede wijn en warme mensen

Málaga is vooral bekend door zijn zoete wijn, die nog echt naar de druif smaakt. Het is het oer-Spanje van de flamenco, van warme mensen, trotse matadors en een vinnig Castilliaans accent. Vlakbij de stad vind je kilometers zee en strand langs uitgestrekte boulevards, terwijl achter je de Sierra Nevada ligt, met talrijke pittoreske dorpjes waar de tijd bleef stilstaan. Ondanks de vele bezoekers ligt het strand er altijd zeer net bij.

Moorse invloed

Málaga heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, en daar zijn overal nog sporen van te vinden. Je merkt de Moorse invloed in het eten, in de bouwstijl en zelfs in de theehuizen. Het Moorse fort of Alcazaba was ooit een imposant bouwwerk met wel honderd torens en tal van moskeeën; vandaag kan je er genieten van prachtige tuinen en vergezichten. In het Alcazaba bevindt zich ook het archeologisch Museum, dat onder meer een hele collectie Romeins beeldhouwwerk en mozaïeken tentoonstelt.

Een wandeling door de stad brengt je langs heel wat prachtige bouwwerken. De sublieme Cathedral de la Incarnacion bijvoorbeeld. Die wordt ook La Manquita of het ‘eenarmige dametje’ genoemd omdat – net als in Antwerpen – maar 1 van de 2 torenspitsen af geraakte. Ga vijf minuten bergop en je bent aan het kasteel op Gibralfaro, op een heuvel met mooi uitzicht waar je ook iets kunt eten of drinken in het oer-Spaanse imposante luxehotel Parador.

Picasso en moderne kunst

Het Centrum voor Hedendaagse Kunst CAC Málaga ligt midden in de stad. De collectie bevat werken vanaf de periode van het impressionisme. Niet alleen van Spaanse artiesten, maar ook van Amerikaanse kunstenaars. Het geboortehuis en het museum van Picasso liggen op twee verschillende plekken in het centrum van de stad, op wandelafstand van elkaar. Het grootste deel van zijn leven woonde Picasso ergens anders, maar de inwoners blijven trots op hun beroemdste telg. Het Picassomuseum geeft met originele werken een overzicht van de verschillende periodes die Picasso gekend heeft.

Feria De Málaga

Hou je van feesten en plezier, boek dan je reis in augustus. De massa trekt dan zingend door de straten voor het uitbundige Feria De Málaga. Het spektakel duurt 10 dagen en nachten, vol met muziek, stierengevechten en natuurlijk veel lekker eten en drinken.