Citrus, proef de zon!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sinaasappels, citroenen en mandarijnen zitten regelmatig in onze fruitmand, maar hoe vertrouwd zijn we met pomelo’s, kumquats en limoenen? Fiftytoo maakt kennis met de familie Citrus!

De citrusteelt

De oorsprong van het citrusfruit ligt in Zuidoost-Azië. In China en India werd citrus duizenden jaren geleden al aangeplant als consumptiegewas. Als gevolg van deze eeuwenlange cultivatie zijn er vandaag dan ook duizenden varianten. Ze worden op grote schaal verbouwd in tropische en subtropische gebieden overal ter wereld.

Bron van vitamine C

De meeste citrusvruchten zijn sappig en bevatten veel vitamine C. Vitamine C, een wateroplosbare vitamine, is belangrijk voor een goede weerstand. Vitamine C is een antioxidant, en vermindert het risico op kanker. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten en bloedvaten.

Soorten

Zoals al gezegd zijn er duizenden citrusvarianten. We kunnen deze onderverdelen in soorten, en sommen de belangrijkste graag even op:

- De sinaasappel hoeven we je niet meer voor te stellen. Die is bekend genoeg. Maar wist je dat er zo’n 2000 sinaasappelvarianten zijn?

- Ook de mandarijn is een citrusvrucht met enorm veel varianten. Zo is de clementine één van die ‘mandarijnenrassen’. Moest je je dus al hebben afgevraagd wat het verschil is tussen een mandarijn en een clementine: elke clementine is een mandarijn, maar niet elke mandarijn is een clementine!

- De citroen is alom bekend. Lekker zuur!

- De bergamot is een kleine, peervormige en zure citrusvrucht. De naam is afkomstig van de plaats Bergamo in Italië. Het is waarschijnlijk een kruising tussen een citroen en een zure sinaasappel. De bergamot is ook bekend voor de olie die uit de schil wordt getrokken.

- De limoen is een groene tot bleekgele vrucht en het vruchtvlees is zuur van smaak. Wie graag cocktails drinkt, heeft zeker al limoen geproefd. Denk maar aan de immens populaire mojito’s!

- De pompelmoes is een grote citrusvrucht, zelfs tot 30 cm doorsnede. Er zijn grote verschillen in zoetheid, grootte en kleur. Het vruchtvlees kan wit of roze-achtig zijn.

- Dan zijn er ook een heel aantal kruisingen. Zo is grapefruit een kruising tussen de sinaasappel en de pompelmoes. De pomelo is dan weer een kruising tussen grapefruit en de pompelmoes. De sweetie is een kruising tussen grapefruit en pomelo. Ook met mandarijnen zijn er kruisingen gebeurd. Zo is de minneola bijvoorbeeld een kruising tussen de mandarijn en grapefruit.

- Een leuke om mee af te ronden: de kumquat. Dit is een langwerpig dwergsinaasappeltje van zo’n 4 cm lang. Deze wordt met schil en al gegeten. De schil heeft een zoete smaak terwijl het vruchtvlees zuur smaakt.

En nu aan de slag!

Wil je met citrusfruit aan de slag, dan kan je dat met gemak al even op voorhand kopen. Sinaasappelen, citroenen en grapefruits zijn tot drie weken houdbaar, mandarijnen ongeveer één week. De beste bewaartemperatuur voor citrusfruit is ongeveer 12°C.

Een versgeperst sinaasappel- of pompelmoessapje smaakt altijd, ook bij het ontbijt, en zeker bij een brunch!

In dressings geeft het sap van citrusfruit een frisse toets. Citrusfruit geeft ook een speciaal aroma aan bepaalde vlees- en visgerechten. Of combineer sinaasappels eens met sint-jakobsvruchten!

Ben je gebeten door de bakmicrobe, gebruik dan citrusvruchten voor het maken van gebak, taarten, flans en cupcakes. Zowel de schil als het sap worden verwerkt in allerhande lekkere desserts.

Heel origineel: vijgen met wijn en citrusvruchtensiroop. Of, als het suikervrij moet zijn, onze panna cotta met citrusvruchten.

En heb je na al dat kokerellen nog citroen op overschot, dan kan die nog dienen als poetsproduct!