Cholesterolarm dieet

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Heb je een te hoge cholesterol? Hierbij enkele eenvoudige tips om je cholesterolgehalte te herleiden.

Door op je voeding te letten, kan je zelf je cholesterol al goed onder controle houden.

Risico’s en oorzaken van een te hoge cholesterol

Cholesterol is essentieel voor de goede werking van het lichaam. Als er echter te veel cholesterol in het lichaam aanwezig is, gaat deze zich afzetten in onze bloedvaten en kunnen op die manier de bloedvaten verstopt raken.

Wanneer op die manier een ader verstopt raakt die naar het hart leidt, ontstaat er een hartinfarct. Wanneer dit zich voordoet in een ader die naar de hersenen leidt, ontstaat er een herseninfarct.

Een te hoog cholesterolgehalte wordt meestal veroorzaakt door :
- erfelijkheid
- een voeding die te veel verzadigde dierlijke vetten bevat
- een sedentaire levensstijl

Lees ons artikel over cholesterol, de oorzaken en de gevolgen.

Cholesterol en dieet

Gewichtsverlies zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het cholesterolgehalte. Als je 10% van je gewicht verliest, zal je binnen de 2 maanden een vermindering zien van je cholesterolgehalte.

En het omgekeerde is ook waar. Als je een cholesterolarm dieet volgt, zal je ongetwijfeld gewicht verliezen.

Het is dus een win-win situatie.

Lees ook ons artikel « Hoe eten en gewicht verliezn? ».

Cholesterolarm dieet

Door je voeding aan te passen, kan je je cholesterolgehalte met een derde verminderen. Waarom zou je dan niet een beetje letten op wat er in je bord komt?

Om je een idee te geven, geven we hier een lijst van voedingsmiddelen met hun cholesterolgehalte. (gemiddelde in mg per 100g):
- orgaanvlees, hersentjes : 2000 mg
- Kalfslever : 400
- Foie gras : 400 mg
- Lever : 300 à 400 mg
- Eieren : 250 à 300 mg per ei
- Paté : 200 à 300 mg
- Rund: 150mg
- Schaaldieren : 150mg
- Emmenthal : 145mg
- Rundstong : 140 mg
- Camembert : 140mg
- Room : 130mg
- Gevogelte : 100 mg
- Pastei : 100 mg
- Worst : 100 mg
- Vis : 60 à 100 mg
- Ham : 60 mg
- Magere ham : 30 mg

De voedingsmiddelen die je best kan vermijden of beter met mate kan eten, zijn dus de voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetstoffen: vet vlees, charcuterie, vette kaas, boter, croissants, gefrituurde producten,...

Goede voedingsmiddelen zijn vis, mager vlees, fruit en groente, granen,...

Enkel tips om cholesterol te vermijden

Volg de volgende tips om je cholesterolgehalte onder controle te houden:

- Vervang boter door plantaardige olie, bij voorkeur door olijfolie.
- Eet meer vis en probeer meerdere keren per week vette vis te eten: zalm, tonijn, haring, sardientjes,...
- Een niet meer dan 2 eieren per week.
- Eet 3 maaltijden per dag, op regelmatige tijdstippen.
- Eet niet tussen de maaltijden.
- Doe aan lichaamsbeweging.
- Drink een glaasje wijn bij je hoofdmaaltijd. Het looizuur dat in de wijn zit beperkt de afzetting van cholesterol in de aders.
- Drink groene thee.

Heb je al ooit gehoord van het ’0 - 5 - 30’-dieet ?

Hierbij de principes:
- 0 sigaretten
- 5 stukken fruit en groenten per dag
- 30 minuten lichaamsbeweging per dag Eenvoudig en efficiënt!

Sommige specerijen zijn ook gekend voor hun cholesterolwerende kwaliteiten. Lees hiervoor ons artikel over de deugden van specerijen.

Cholesterolarme producten

Heel wat merken stellen tegenwoordig voedingsmiddelen (boter, melkproducten, olie,...) voor die het cholesterolgehalte zouden verlagen.

Feitelijk bevatten deze voedingsmiddelen ’sterol’, dat is een stof die natuurlijk aanwezig is in vele voedingsmiddelen (fruit, groenten, granen, ...) en die ervoor bekend staat de slechte cholesterol onder controle te houden. Sterol voorkomt eigenlijk dat het spijsverteringskanaal een deel van de cholesterol opneemt.

Om het cholesterolgehalte te doen verlagen, is een dagelijkde hoeveelheid van 2g sterol nodig.

Indien je dit soort producten dagelijks of regelmatig wil gebruiken, raden we je aan je arts te raadplegen.