Chinees Nieuwjaar

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Op zoek naar een unieke reis?

Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. De eerste dag valt ieder jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, wat meestal eind januari of in februari is. Het feest duurt daarna nog 15 dagen, waarbij ook de laatste dag weer belangrijk is. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar chūnjíe genoemd wat Lentefestival betekent.

In 2019 valt het Chinese Nieuwjaar op 5 februari. Volgens de Chinese kalender begint in 2019 het jaar van het zwijn. Het nieuwjaarsfestival duurt in 2019 van 5 februari tot 19 februari. De wettelijk verplichte vrije dagen vallen van 4 februari tot en met 10 februari, maar in de praktijk krijgen veel Chinezen ook enkele dagen daarvoor en daarna vrij.

Het Chinese Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest. Alle leden van de familie komen dan bij elkaar in het huis van het oudste familielid. Voor sommige Chinezen die in de grote steden werken is dit de enige tijd van het jaar dat ze hun familie zien. Een belangrijk feest dus.

Hoewel je er als buitenstaander weinig van meekrijgt, vormen rode enveloppen met geld een belangrijk onderdeel van het Chinese Nieuwjaar. Of je rode enveloppen uitdeelt of ontvangt hangt af van je positie in de familie. Getrouwde, werkende familieleden moeten geld geven, terwijl kinderen en ouderen geld mogen ontvangen.

Wat je als buitenstaander juist wel meemaakt zijn de versieringen. Op veel deuren zul je rode Chinese tekens zoals 福 (fú) wat voorspoed betekent zien staan. Ook kun je grote versieringen in de vorm van het betreffende dier uit de Chinese dierenriem verwachten. Zo is 2019 het Jaar van het Zwijn, wat betekent dat je in winkelcentra, op openbare pleinen en langs de straat grote, soms erg leuke afbeeldingen van zwijnen ziet.

China-reizen met Vlaamse reisorganisaties vind je hier:

- De Blauwe Vogel

- Thomas Cook

- Djoser is een Nederlandse reisorganisatie met een reis naar het Chinese Nieuwjaar.