CPE bacterie: reden tot paniek?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De kranten stonden er eind vorige week vol van: de CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën)-bacterie is dit jaar actiever dan ooit. Een reden tot paniek?

Voor mensen met een zwakke gezondheid kan de bacterie inderdaad een probleem vormen, vanwege de infecties die de bacterie kan veroorzaken. Heel veel mensen zijn drager van de bacterie maar ondervinden er geen hinder van. Het grootste probleem is uiteraard dat ze de bacterie wel kunnen overdragen. Aan het dragerschap zelf is niets te doen, hoewel het meestal spontaan verdwijnt na enkele maanden. Het is daarom van het grootste belang om altijd een correcte handhygiëne na te streven, vanzelfsprekend in ziekenhuizen maar zeker ook gewoon in het dagelijkse leven thuis of op het werk.

Er is echter geen reden tot paniek, want het is niet zeker of er al mensen zijn overleden ten gevolge van de bacterie. Bij (oudere) mensen met een verzwakte gezondheid valt het dan ook moeilijk na te gaan of ze zijn overleden door de bacterie of door hun verzwakte toestand. Zorg er dus voor dat je, zeker na een toiletbezoek, je handen goed wast.