Brigitte, 52, vrijwilliger bij het Centrum voor Zelfmoordpreventie

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Brigitte is 52 en werkt parttime in een bank in Brussel. Zo’n drie jaar geleden gingen zij en haar man uit elkaar en haar kinderen, die ondertussen jongvolwassenen zijn, zijn maar zelden thuis. Aangezien ze opnieuw over wat vrije tijd beschikte, besloot Brigitte een tweetal jaar geleden om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Iedereen kan vrijwilligerswerk doen

Het was naar aanleiding van een kleine advertentie dat Brigitte koos om bij het Centrum voor Zelfmoordpreventie aan de slag te gaan. “Ik ben 52 en mijn leven gaat vooruit. Ik werk maar parttime en beschik dus over wat vrije tijd die ik ten dienste kan stellen van anderen. Bovendien vind ik het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten en om mezelf nuttig te maken. En ik ga ervan uit dat er wellicht nooit subsidies vrijgemaakt zullen worden om deze mensen met psychische problemen te helpen.”

Haar eigen zorgen vergeten

Brigitte telefoneert naar het Centrum voor Zelfmoordpreventie en gaat naar een informatievergadering. Ze moet een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen en moet vervolgens op gesprek bij een psycholoog die het met haar wil hebben over haar beweegredenen. “Mijn belangrijkste drijfveer was om mijn vrije tijd ten dienste te stellen van anderen en om komaf te maken met mijn persoonlijke problemen door andere mensen te helpen.”

Leren luisteren

Brigitte wordt opgenomen in het team van Zelfmoordpreventie en volgt eerst gedurende enkele maanden een opleiding. “Eerst luistert men naar hoe de andere teamleden telefoonoproepen beantwoorden. Zo heeft men een beter idee van hoe een gesprek precies verloopt. Vervolgens is het de beurt aan de nieuwkomers. Dat gebeurt aan de hand van simulaties.” Op het einde van de opleiding gaat ze opnieuw langs bij de psycholoog. “Van hem krijg ik feedback in verband met de simulatieoefeningen en hij geeft me ook bijkomend advies.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Na deze opleiding begint voor Brigitte eindelijk het echte werk bij het Centrum voor Zelfmoordpreventie. “Het is zeer interessant. Tijdens mijn opleiding heb ik heel uiteenlopende mensen leren kennen die ik anders misschien nooit had ontmoet. Mensen uit alle leeftijdscategorieën, met uiteenlopende achtergronden en van verschillende nationaliteiten: jongvolwassenen die nog maar net actief zijn op de arbeidsmarkt, advocaten, grootouders…”

“Ik heb ook een aantal mensen leren kennen van vooraan in de 50 die met brugpensioen zijn. Er is een hechte band gegroeid en het zijn een voor een goeie vrienden geworden. We zien elkaar ook regelmatig buiten het Centrum om samen andere activiteiten te doen.”

Zich inzetten voor anderen

Het Centrum is 24 uur op 24 open. In totaal werkt Brigitte er 4 uur per week. Dat komt dus overeen met 16 uur per maand. “Per maand werk ik 4 uren ’s nachts. Het is dan dat er het meest oproepen binnenkomen. ’s Morgens zijn er zo goed als geen oproepen.”

Brigitte is niet alleen een luisterend oor, maar neemt ook deel aan opleidingen die door de psychologen van het Centrum worden georganiseerd. “Het gebeurt heel regelmatig dat mensen van buitenaf een woordje uitleg komen geven over bepaalde complexere psychische gevallen. Het is boeiend en ik leer ontzettend veel bij.”

Zichzelf herontdekken

Voor deze vrouw is vrijwilligerswerk een manier om zich nuttig te maken voor anderen. “Ik stel een deel van mijn vrije tijd ter beschikking van personen in nood. Ik zeg niet dat ik hun problemen kan oplossen, maar ze voelen zich zeer eenzaam. Het feit dat ze hun verhaal kwijt kunnen aan een anonieme buitenstaander, verzacht het leed van deze mensen. En op die manier kan ik op mijn beurt mijn eigen zorgen even uit m’n hoofd zetten. Ik voel me rustiger binnenin en heb meer vertrouwen in mezelf.”

Meer weten

Meer weten Oproep vrijwilligers: Wilt u net zoals Brigitte aan de slag als vrijwilliger bij het Centrum voor Zelfmoordpreventie, neem dan een kijkje op de site www.preventionsuicide.be of bel 02 640 51 56.