Borstkanker

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Borstkanker is de frequentste vorm van kanker bij vrouwen. Bijna 1 vrouw op 10 zal ook borstkanker krijgen. Borstkanker komt zelden voor vóór de leeftijd van 30 jaar, maar is frequent tussen de leeftijd van 45 en 75 jaar.

Wat is borstkanker?

Borstkanker (of mammacarcinoom) wordt gekenmerkt door kankercellen die in de borstklier een tumor vormen. De diagnose wordt gesteld door microscopisch onderzoek van een biopsie. Een tumor is het resultaat van een ongecontroleerde vermenigvuldiging van de cellen, waaruit de tumor bestaat.

Normaal herstelt het lichaam cellen die afwijkingen vertonen. Maar het vermogen van het lichaam om abnormale cellen te herstellen en te elimineren, vermindert met de leeftijd. Een kankercel is een cel die niet meer kan worden hersteld zodat de afwijkingen onomkeerbaar (of irreversibel) worden.

Risicofactoren borstkanker

- Leeftijd is een belangrijke factor: het risico op borstkanker stijgt met de leeftijd. Daarom worden screeningprogramma’s uitgevoerd bij vrouwen vanaf 50 jaar.

- Sommige risicofactoren betreffen persoonsgebonden kenmerken of gedragingen:

  • vrouwen die hun eerste regels hebben gekregen vóór de leeftijd van 12 jaar en hun menopauze na 55 jaar;
  • vrouwen die nooit zwanger zijn geweest of pas na 40 jaar voor het eerst zwanger zijn geworden;
  • hoog verbruik van alcohol, suikers en vetten van dierlijke oorsprong.

Het aantal zwangerschappen en langdurige borstvoeding daarentegen verlagen het risico op borstkanker.

- In een klein aantal gevallen is borstkanker te wijten aan familiale of genetische factoren. Dat kan het geval zijn als meerdere vrouwen uit eenzelfde familie borstkanker hebben of gehad hebben of als een vrouw uit de familie borstkanker heeft gekregen vóór de leeftijd van 40 jaar.

Borstkanker opsporen: Hoe vroeger, hoe beter

Borstkanker kan in een vroeg stadium opgespoord worden via een opsporingsmammografie. De foto’s kunnen heel kleine afwijkingen tonen, lang vooraleer je ze kunt voelen of zien. Bij de meeste vrouwen na de menopauze heeft het klierweefsel in de borsten zich grotendeels omgezet in vetweefsel, waardoor afwijkingen op de foto’s beter zichtbaar worden dan voordien.

Als de mammografie een afwijking aan het licht brengt, kan je arts een bijkomend onderzoek (bv. een echografie) voorstellen. Dat onderzoek kan meer informatie geven over een afwijking en kan bv. een cyste onderscheiden van een tumor. Als je arts een bijkomend onderzoek voorschrijft, betekent dat niet noodzakelijk dat je borstkanker hebt.

Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is er meestal een minder ingrijpende operatie en behandeling nodig en verhogen je genezingskansen aanzienlijk.