Bloedsomloopproblemen: spataders, flebitis, aambeien,…

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Spataders, aambeien, flebitis,… het zijn allemaal gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door een slechte bloedsomloop. We lichten kort toe wat deze problemen precies inhouden.

Spataders

Spataders zijn verzwakte en uitgezette aders. Spataders die dicht onder de huid van de benen lopen, zijn zichtbaar als zachte, blauwkleurige, kronkelend verlopende verdikkingen. Naast hun minder fraaie uiterlijk kunnen spataders ook de oorzaak zijn van pijnlijke en opgezette benen.

Spataders genezen kan voorlopig nog niet. De artsen beschikken wel over een aantal mogelijkheden om de verzwakte aders te behandelen. Ze kunnen ze bv. wegsnijden, ze laten verschrompelen met inspuitingen, laserstralen, enz. Of en zo ja welke behandeling zal worden toegepast is afhankelijk van de ernst en de omvang van de spataders en de concrete klachten.

Naar schatting hebben 6 op 10 personen last van spataders. Bij vrouwen over de 50 blijkt 1 op 2 vrouwen er last van te hebben.

Flebitis

Flebitis is een ontsteking van een ader. In de meeste gevallen komt het voor in de beenaders. Er zijn verschillende oorzaken voor flebitis, zoals spataders, injecties, zwangerschap en verwondingen. Lees ons artikel over flebitis.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen en ontstoken aders in de anus en het einde van de dikke darm. Aambeien zijn de vaakst voorkomende oorzaak van rectaal bloeden na stoelgang (bloed op het toiletpapier), kunnen jeuken, irriteren en pijnlijk zijn.

Alle leeftijdscategorieën kunnen te maken krijgen met aambeien maar dit ongemak komt het vaakst voor bij 50-plussers.

Lees ons artikel over aambeien.

Oorzaken van bloedsomloopproblemen

Er zijn verschillende factoren die een slechte bloedsomloop in de hand werken:
- erfelijkheid
- zwaarlijvigheid
- gebrek aan lichaamsbeweging
- te strakke kleding
- te warm bad
- uitdroging
- ...