Bittere smaken tegen obesitas

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bittere smaken zouden kunnen helpen bij de aanpak van zwaarlijvigheid. Een bitterzoet vooruitzicht!

‘Honger’ ontleed

Ghreline, het zogenaamde hongerhormoon, wordt geproduceerd in de maag en heeft een effect op de voedselinname. Het is door dit hormoon dat je honger krijgt. De afscheiding van ghreline neemt toe vóór een maaltijd en daalt nadat je gegeten hebt.

Wat je eet is van belang

Hoe sterk ghreline daalt, hangt af van wat je precies gegeten hebt: suiker, vet, eiwitten, ... Uit onderzoek aan de KULeuven blijkt dat bittere stoffen in de maag tot een veel snellere verzadiging leiden. Hoewel ze eerst de eetlust even aanscherpen, leiden ze vervolgens sneller tot een gevoel van verzadiging. Bittere smaken zorgen immers voor samentrekking van het maagdarmstelsel, waardoor de maag trager leeg geraakt.

De proeven werden eerst op muizen uitgevoerd, en daarna op mensen. Hoe het proces juist verloopt is nog voer voor verder onderzoek. Misschien brengt de toekomst wel een ‘bitterpil‘ die je voor het eten kan innemen?!

AperitiefVoorlopig kan je de proef op de som nemen met een bitter aperitiefje. Probeer eens of een glaasje Amaro of Crodino het gewenste effect heeft!