Bewegen verlengt je leven

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Volgens een Zweedse studie verhoogt een actieve en gezonde levensstijl je levensverwachting met enkele jaren. Niet echt nieuws natuurlijk. Besef wel dat beweging de beste anti-verouderingspil is die tot nu toe is uitgevonden.

Wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut namen de levensstijl van 1810 mensen boven de 75 jaar onder de loep. Uit hun onderzoek bleek dat mannen met de gezondste levensstijl zes jaar langer leefden, vrouwen kregen vijf extra jaren.

Volgens de experts is het dus nooit te laat om te beginnen met goed voor jezelf te zorgen. Te weinig beweging, overgewicht, roken en veel alcohol drinken zijn slecht voor de gezondheid en verkorten de levensverwachting.

De onderzoekers wisten niet hoe groot het effect zou zijn na de 75, dus volgden ze een groep mensen gedurende 18 jaar. Zo ontdekten ze dat rokers een jaar eerder stierven. Mensen die altijd rookten, maar stopten op middelbare leeftijd leefden bijna net zo lang als degenen die nooit hadden gerookt.

Zwemmen, wandelen en gymnastiek deed de levensverwachting stijgen met zo’n twee jaar. Mensen met een rijk sociaal leven leefden een half jaar langer dan mensen zonder sociaal leven. Zelfs een gezonde leefstijl na de 85 jaar deed de levensverwachting met 4 jaar stijgen.

Een goede training zorgt ervoor dat je je goed voelt, er geweldig uitziet en bovendien is het nog goed voor je libido ook.

Bron: 50Plus