Ben jij een sportieveling?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bijna de helft van de 55-plussers sport nooit. Maar de 55-plussers die wél aan sport doen, doen dat heel intensief. Dat zijn de conclusies van een enquête van het departement Humane Kinesiologie van de KU Leuven en de seniorenorganisatie Okra. De onderzoekers hebben hiervoor 959 mensen tussen 55 en 84 jaar bevraagd.

Er is dus een duidelijke tweedeling: 45 procent zegt nooit aan sport te doen, terwijl 41 procent frequent en intensief sport. De groep occasionele sporters bij de senioren is dus vrij klein.

Sport wordt in het onderzoek wel ruim gedefinieerd: recreatief wandelen of fietsen, volkssporten of duivensport worden als ’sportbeoefening’ beschouwd. Nuttige verplaatsingen, zoals naar de winkel fietsen, worden niet meegeteld.

Wat bleek nog uit het onderzoek?
- Mannen sporten vaker dan vrouwen.
- Laaggeschoolden en voormalige huisvrouwen en zelfstandigen sporten relatief minder.
- Mensen die zichzelf niet als gezond ervaren doen minder aan sport. Nochtans blijkt dat sporters zich doorgaans beter in hun vel voelen!

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters zegt dat de meeste 55-plussers wel interesse hebben voor sport en dat een klein zetje genoeg is om meer mensen aan het sporten te krijgen. Hij wil sport bij senioren verder promoten en werkt tegen zomer 2011 aan een actieplan… Je hoeft er natuurlijk niet op te wachten om de sportieve toer op te gaan!

Wil je meer weten over gezond sporten, klik dan hier.

Heb je misschien zelf sporttips? Reageer dan op dit bericht!