Belgische wijnproductie opnieuw op peil in 2013

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Belgische wijnproductie is in 2013 verdubbeld ten opzichte van het slechte wijnjaar 2012 en zit zo terug op het normale peil. De Belgische wijnbouwers produceerden naar schatting 553.995 liter wijn - de erkenningsprocedure is nog niet afgerond - tegenover 299.191 liter in 2012. Schuimwijn blijft de meest geproduceerde wijnsoort, al daalt het aandeel onder 50 procent.

Dat blijkt uit een studie van federale overheidsdienst Economie in samenwerking met professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt.

In 2012 werd 299.191 liter wijn geproduceerd in België op een oppervlakte van ruim 153 hectare. De productie lag de helft lager dan in 2011, niet enkel in België maar in heel Europa. De wijnproductie steeg volgens de voorlopige cijfers in 2013 echter terug naar het normale peil van 553.995 liter (op een oppervlakte van ruim 184 hectare.

De Belgische wijntelers bleven in 2013 gespaard van vorstschade in de winter en het voorjaar. Bovendien kende 2013 een lange zomer met droog en warm weer zodat de druiven goed konden afrijpen tot laat in het jaar. Daarnaast steeg ook het aantal geïnventariseerde wijnbouwers van 91 tot 94.

Het aandeel van de witte wijn steeg lichtjes, van 31 tot 32 procent. Het aandeel van de rode wijn steeg sterker, van 7 tot 16 procent. Ook de productie van rosé steeg, van 1 tot 3 procent. De productie van de Belgische schuimwijn, de meest verbouwde wijnsoort, daalde van 61 tot 48 procent op het totaal van de verbouwde wijn in België.

Negentwintig wijnbouwers (21 Vlaamse en 8 Waalse) bekwamen een erkenning voor de verschillende Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) of Beschermde Geografische aanduidingen (BGA) in 2012. In 2013 hebben 51 wijnbouwers (32 Vlaamse en 19 Waalse) dergelijke erkenning aangevraagd, maar deze erkenningsprocedure is nog niet afgerond.

Bron: Belga