Belgische gezondheidszorg op zesde plaats in Europese ranglijst

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

België heeft het op vijf na meest consumentvriendelijke gezondheidszorgsysteem van Europa.

Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een jaarlijkse ranglijst van de nationale gezondheidszorgsystemen in 36 Europese landen, plus Schotland.

Ook vorig jaar stond België op de zesde plaats. Het Belgische gezondheidszorgsysteem wordt onder meer geprezen omdat ons land, samen met Zwitserland, de kortste wachtlijst van Europa heeft. “Het Belgische zorgsysteem is vrijgevig en gericht op service.

België lijkt op de goede weg te zijn met verbeteringen in de patiëntenrechten en -behandeling”, zo luidt het in een mededeling van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse (HCP).

Toch krijgt België in het rapport de aanbeveling om nog heel wat zaken te verbeteren. Onder meer op het vlak van preventie kan nog vooruitgang worden geboekt. “Het aantal rokers is nog te hoog en er is te weinig aandacht voor lichamelijke opvoeding op scholen”, klinkt het.

Daarnaast wordt ook het hoge antibioticagebruik in ons land aan de kaak gesteld. “Gebruikersvriendelijk moet niet betekenen dat iedereen maar een recept kan halen met het risico dat er een permanente resistentie tegen antibiotica ontstaat.”

Nederland prijkt op kop in de rangschikking, met 898 punten op een maximum van 1.000. Ook Zwitserland (855 punten), Noorwegen (851), Finland (846) en Denemarken (836) gaan België (820) nog vooraf.

De situatie is het slechtst in Bosnië-Herzegovina (420) en Roemenië (453).

Bron: Belga