Beleggen in goud: een goed idee?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De mogelijkheden om geld te beleggen zijn eindeloos. Beleggen in goud bleek een tijd lang erg lucratief. Maar hoe zit het op dit moment?

De waarde van goud

De laatste jaren zijn de aandelenbeurzen nogal wispelturig gebleken, en spaarboekjes eerder mager qua rendement. Bovendien maakt de euro moeilijke tijden door... Niet verwonderlijk dus dat steeds meer mensen een deel van hun spaarcenten beleggen in de ’vaste waarde’ die goud is. Maar hoe vast is die waarde eigenlijk?

Als je kijkt naar de waarde van het goud, zie je dat die in de laatste 10 jaar meer dan verzevenvoudigd is. In 2001 betaalde je (omgerekend) iets meer dan 5000 euro voor een kilo goud. Nu tel je daar meer dan 40.000 euro voor neer. Als je dus 10 jaar geleden goud gekocht hebt, mag je absoluut niet klagen. Sinds enkele maanden is die forse groei van de goudprijs echter gestopt. Meer nog, in 2012 is de prijs al ongeveer 10% gedaald.

Analisten geraken het niet eens

Analisten en andere kenners bestoken de wereld nu met hun meningen: de ene zegt dat dit een tijdelijk dipje is, en dat het goud snel verder gaat stijgen in waarde. De andere verkondigt dat goud een ’zeepbel’ is en dat de prijs in elkaar gaat storten (en dat gaat typisch veel sneller dan de stijging in waarde). Zonder glazen bol is het moeilijk te zeggen wie het bij het rechte eind heeft, maar het is wel duidelijk dat we op een punt zijn aanbeland waarbij het beide kanten opkan.

Dus, tenzij je zelf beleggingsexpert bent of van grote risico’s houdt, is het momenteel raadzaam om even de kat uit de boom te kijken en je niet te laten meeslepen in fantastische verhalen over mega-opbrengsten.

Gouden juwelen?

Je kan gouden oorbellen of gouden manchetknopen die je kwijt wil momenteel aan een interessante prijs verkopen. Let wel: de prijzen hierboven zijn voor 24 karaats goudstaven, niet voor gebruikte - meestal 18 karaats - juwelen. Die prijs bedraagt minder dan de helft daarvan...