De belastingaangifte: wat verandert er?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De regering heeft in 2012 een aantal belastinghervormingen doorgevoerd. Er zijn aftrekposten die verdwijnen en tarieven die verhogen. Welke gevolgen heeft de belastinghervorming voor je aangifte?

Geen invloed op je brief van 2012

De belastingbrief van 2012 gaat over de inkomsten van 2011. De maatregelen die door de huidige regering zijn genomen, hebben daar dus nog geen invloed op. Maar er zijn wel een aantal aftrekposten waar je in 2012 voor de laatste keer van kan profiteren. En er zijn een aantal belastingverhogingen die je vanaf 2013 ook zal voelen.

Aftrek: de laatste keer

Het belastingvoordeel dat je krijgt voor ’groene’ investeringen stopt in 2012. Dat betekent dat je op de aangifte die je in 2012 invult deze investeringen nog kan aftrekken, maar in 2013 is het gedaan. De investeringen die je in 2012 dus doet, zullen bij je volgende aangifte geen belastingvoordeel meer opleveren.

Concreet zal het fiscale voordeel voor lage-energiewoningen of passiefwoningen volgend jaar verdwijnen. Maar ook als je in 2012 een oude stookketel vervangt, of je bestaande ketel laat onderhouden, kan je daar in 2013 geen belastingvoordeel meer mee doen. Hetzelfde geldt voor de installatie van een zonneboiler, of zonnepanelen, het plaatsen van dubbele beglazing, of van thermostatische kranen aan je verwarming.

Enkel voor het isoleren van je dak zal je in de toekomst nog een vermindering van je belastingen kunnen bekomen. Echter, het bedrag dat je zal kunnen aftrekken, zal niet langer 40% van de investering zijn, maar maximum 30%.

Extra in 2013

Vanaf volgend jaar (aangifte van 2013 over de inkomsten van 2012) zullen een aantal nieuwe maatregelen van kracht zijn. Wees dus voorbereid!

In juni 2013 zal je al je inkomsten uit kapitaal moeten aangeven. Uitzondering hierop zijn de eerste 1830 euro intrest op je spaarrekening. Die zijn belastingvrij. Ook moet je geen aangifte doen van je roerende inkomsten die met 4% extra worden belast (zie verder).

De belastingvoet voor de roerende voorheffing wordt verhoogd tot 21% voor het grootste deel van je intresten en dividenden (verkregen vanaf 2012). Het spaarboekje is hierop een belangrijke uitzondering: zoals gezegd blijven de eerste 1830 euro intresten belastingvrij, en wordt de rest aan 15% belast. Deze aanslagvoet van 15% geldt ook nog voor de staatsbon die eind 2011 werd uitgegeven.

Een laatste maatregel, die heel wat stof doet opwaaien, is de bevrijdende roerende voorheffing: voor het gedeelte van je intresten boven de 20.020 euro kan je ervoor kiezen om 4% extra belasting te betalen. Het voordeel daarvan is dat je geen aangifte moet doen. Kort uitgelegd: ofwel zet je op je belastingformulier alle roerende inkomsten, en wordt er 21% belasting op geheven. Ofwel kies je ervoor om 25% te laten afhouden aan de bron, en in ruil moet je dan geen aangifte doen van deze intresten.

Meer weetjes over het optimaliseren van je aangifte vind je hier.