Begin je dag eens met... een brunch!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wil je eens wat anders dan je gewone dagritme met ontbijt, middagmaal en avondmaal? Neem ’s ochtends wat extra tijd en start je dag met een brunch! Vraag er nog wat vrienden bij en je tafel wordt het decor voor puur genieten.

Een Angelsaksisch fenomeen

Brunch is de combinatie van een laat ontbijt en een vroeg middagmaal. Brunchen is overgewaaid uit de Angelsaksische wereld. Het woord stamt ook uit het Engels en is samengesteld uit breakfast en lunch. Dacht je dat dit een hedendaagse trend is? Dan heb je het mis, want de brunch is al sinds de zeventiende eeuw in opmars.

Brunchen doe je meestal vanaf een uur of 10, 11 en kan uitlopen tot 14 uur. Het is natuurlijk de bedoeling om ten volle te genieten van wat er op tafel staat, en dat mag even duren! Bij een brunch kan zowel koud als warm eten geserveerd worden. En er komen zowel zoete als hartige gerechten op tafel. Zoet verwijst eerder naar het ontbijt, hartig naar de lunch.

Wat serveer je?

Klassieke brunchgerechten zijn:
- broodjes en toast
- allerhande soorten beleg
- spek en eieren
- zacht gekookte eitjes
- gerookte vis (zalm, forel, heilbot, ...)
- croissants en confituur
- ontbijtgranen
- cake en gebakjes
- yoghurt
- verse vruchten en/of fruitsalade

En om te drinken:
- een glaasje bubbels
- versgeperst sinaasappelsap
- koffie en thee (en melk)
- water
- wijn

Maar eigenlijk heeft een brunch geen vaste regels wat betreft het menu. Wat je het lekkerst vindt, komt op tafel. Zin in rozijnenbrood of suikerbrood? Kan perfect! En ook een slaatje valt zeker in de smaak. Waarom geen schotel met tomaat en mozzarella? Een beetje pesto erover en er staat een heerlijk gerecht op tafel. Ook een soepje hoort tot de mogelijkheden.

Vergeet de afwerking niet!

Als je een brunch organiseert, let dan ook op de details. Want die maken het af. Zorg voor een mooi gedekte tafel met kleurige servetten. De tafeldecoratie tijdens de brunch is belangrijk en brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Zo zal een klein bloemetje op tafel zeker voor sfeer zorgen.

Zet een paar mooie schoteltjes met echte boter op tafel. En vergeet je zout- en pepervaatjes niet. Ook met de suiker voor koffie of thee kan je iets ‘extra’ doen. Combineer je witte suikerklontjes met rietsuiker, of zorg voor suikerklontjes in een originele vorm. En misschien zijn er wel gasten die liever aspartaam (bijvoorbeeld canderel) willen dan suiker.

Heb je een schotelwarmer in huis, met theelichtjes onder? Gebruik die dan om je warme gerechten warm te houden.

Bekijk ook op voorhand hoe groot je tafel is. Ga je al je gerechten op tafel zetten, of kies je voor een buffet? Als je een buffet maakt, zorg dan voor een logische volgorde. Zo zet je gebakjes, cakes en andere desserten best aan het eind van het buffet.

Misschien wil je wel buiten in de zon eten, met je buffet binnen, in de schaduw? In de buitenlucht eten zorgt voor extra eetlust!

Laat je inspiratie de vrije loop en probeer het eens. Je zal merken dat brunchen lekker, eenvoudig én gezellig is!